Pacifička država Samoa zabranila je biografski film Eltona Džona „Roketmen“ zbog prikaza homoseksualnosti.

Oko 97 odsto ljudi na Samoi se identifikuje kao hrišćani, a društvo se generalno smatra konzervativnim i tradicionalnim.

Prema zakonu o krivičnim delima iz 2013. godine, sodomija se smatra prekršajem koji se kažnjava sa do sedam godina zatvora, čak i uz pristanak obe strane, prenosi AP.

Glavni cenzor Samoe Leiataua Niuapu Faui izjavio je danas za „Samoa Obzerver“ da je homoseksualna aktivnost prikazana na ekranu kršila zakone i da se ne uklapa u hrišćanska uverenja te zemlje.

Cenzor je novinama priznao da je to „dobra priča, u smislu da se radi o pojedincu koji pokušava da nastavi život.“

Film ispituje Džonovu seksualnost i odnos sa tadašnjim menadžerom Džonom Rejdom, a film ima za cilj da uhvati suštinu života muzičara, piše agencija.

I ruski distributer je cenzurisao scene gej seksa i upotrebe droga iz „Roketmena“, a Džon je u zajedničkom saopštenju sa filmskom ekipom napisao da je to „tužan odraz podeljenog sveta u kojem još živimo koji još uvek može tako okrutno de ne prihvata ljubav između dvoje ljudi“.

Ruski aktivisti za prava homoseksualaca i istaknute ličnosti osudili su taj potez. Iako homoseksualnost nije kriminalizovana u Rusiji, animozitet prema gej ljudima ostaje jak.

Samoa, u kojoj živi oko 200.000 ljudi, takođe je zabranila film „Milk“ iz 2008. godine u kojem je glumac Šon Pen prikazao američkog gej aktivistue Harvija Milka. Otkako se od pre 10 dana prikazuje u bioskopima, Roketmen je zaradio oko 101 milion dolara širom sveta.


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.