(Beta) – Izraelski obaveštajci uspeli su da regrutuju zvaničnika bliskog nedavno ubijenom Irancu Mohsenu Fahrisadehu da snimi kako taj iranski nuklearni naučnik govori o svojim naporima da proizvede „pet bojevih glava“ za Iran, objavio je tiražni izraelski list „Jediot ahronot“.

Kako je navedeno, taj snimak je još 2008. godine bivši premijer Izraela Ehud Olmert pustio tadašnjem predsedniku SAD Džordžu Bušu mlađem tokom posete jevrejskoj državi i bio je ključni elemenat u nastojanju da Amerikanci pojačaju napore u suprotstavljanju iranskom nuklearnom programu.

Izveštaj se poziva na nekoliko neimenovih izraelskih i bliskoistočnih obaveštajnih zvaničnika, te bivšeg premijera Izraela Ehuda Baraka koji je bio ministar odbrane u Olmertovoj vladi.

Olmert je navodno hteo da snimak pusti samo Bušu, a da Bušev savetnik za nacionalnu bezbednost Stiven Hedli izađe iz sobe.

Fahrizadeh naučnik za koga Izrael i SAD kažu da je predvodio iransku nuklearni program, ubijen je u napadu iz zasede 27.novembra na domaku Teherana. Iran je optužio Izrael za to ubistvo, zapretivši osvetom.

Izrael koji se povezuje sa ranijim ubistvima iranskih nuklearnih zvaničnika nije javno komentarisao optužbe o svojoj odgovornosti ali je upozorio Izraelce da ne putuju u zemlje Zaliva, između ostalog, jer bi mogli biti meta iranskih napada.

Autor izveštaja u Jediot ahronotu Ronon Bergman piše da je Izrael skoro tri decenije sastavljao dosije o Fahrizadehu i da je odavno odbacio tvrdnje naučnika da nema veze ni sa kakvim programom razvoja oružja.

Snimak je za Izrael bio konačan dokaz da iranski nuklearni program ne služi u mirnodopske svrhe, kako je Teheran više puta tvrdio.

Barak je za vreme te Bušove posete povodom šest decenija osnivanja Izraela pitao da li SAD mogu snabdeti jevrejsku državu oružjem koje još nema u arsenalu, uključujući navodno letelice koje uzleću vertikalno i bombe koje uništavaju bunkere.

Buš je tada rekao da je zvanična pozicija SAD oštro protivljenje akciji Izraela protiv iranskog nuklearnog programa, objasnivši da njegova zemlja takođe ne namerava da deluje sve dok je on predsednik.

Olmert je očekivao takav odgovor i odlučio da narednog dana pusti snimak Bušu pod uslovom da o tome ne razgovara ni sa kim, čak ni sa direktorom CIA.

Bivši premijer Izraela objasnio je da je snimljen govor Fahrizadeha koji predvodi tajni iranski nuklearni projekat AMAD, za koji Iran tvrdi da ne postoji. Bušu je taj govor u kojem se mogu čuti detalji o razvoju oružja preveden.

Jediot ahronot je citirao delove govora ali u njima nema reči nuklearno, več se naučnik žali da nema dovoljno fondova da radi i kaže, očito aludirajući na svoje nadležne, „oni žele pet bojevih glava“ i „ne dopuštaju mi da radim“.

Olmert je tada navodno shvativši da Buš neće prodati Izraelu oružje koje traži predložio punu obaveštjnu saradnju o iranskom nuklearnom pitanju, na šta je predsednik SAD pristao kao i na zajedničke operacije protiv tog projekta.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-464-od-3-decembra/
https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-464-ex-yu-izdanje/

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.