Još 21 osoba u Grčkoj zaražena koronavirusom, a svi su bili u autobusu za Izrael

0
Beta - AP Photo/Emrah Gurel

Grčko ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je zabeležen 21 novi slučaj koronavirusa u grupi ljudi koji su putovali u istom autobusu u Izrael, čime se ukupan bilans zaraženih u Grčkoj popeo na 31.

U autobusu je ukupno bilo 24 osoba.

“Zaražene osobe su bile više dana u autobusu koji je putovao u Izrael”, rekao je portparol ministarstva zdravlja Sotiris Cordas, na konferenciji za novinare.

Dve osobe iz te grupe, jedan čovek star 66 godina i njegova supruga već su testirani pozitivno na koronavirus u sredu.

Taj muškarac je u teškom stanju i nalazi se u bolnici Rio u Patrasu, gradu severozapadno od Atine, rekao je portparol i dodao da je njegovo stanje stabilno.

Grupa se vratila iz Izraela i Egipta 27. februara. Ministarstvo nije dalo precizne detalje putovanja niti je navelo zemlju gde su izašli iz autobusa.

Većina zaraženih osoba iz te grupe je dobrog zdravlja i kod svoje kuće su, a prate ih lekari, rekao je portparol ministarstva.

“Očekujemo povećanje broja slučajeva zaraženih narednih nedelja u našoj zemlji”, dodao je on.

Vlasti su danas zabranile sva javna okupljanja u tri regiona na jugozapadu Grčke, pre svega na Peloponezu.

Nacionalna organizacija za javno zdravlje (EODY) objavila je da će biti zatvorene škole i univerziteti i zabranjena masovna okupljanja do 6. marta u okruzima Ahaja i Elis na Peloponezu i na ostrvu Zakintos u Jonskom moru.

(Beta)