“Još 17 institucija treba da se izjasni o projektu ‘Jadar'”

0
(BETAPHOTO/MINISTARSTVO GRADJEVINARSTVA, SAOBRACAJA I INFRASTRUKTURE/Djordje Krstic/MO)

(Beta) – Ministar gradjevine, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je da Vlada Srbije neće uraditi ništa bez završetka studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta “Jadar”, “a osim toga, još 17 institucija treba da se izjasni o tom projektu”.

“I onda će gradjani pred sobom imati sve relevantne podatke. Odluke nećemo donositi bez gradjana, kojima ćemo pokazasti sve benefite i rizike”, rekao je Momirović za današnje Večernje novosti, upitan o projektu eksploatacije litijuma.

Kako je naveo, “postoji veliko pitanje politizacije slučaja ‘Rio Tinta'”.

“Taj projekat ima velike ekonomske benefite, ako se realizuje prosečna plata u lozničkom kraju će biti veća od 1.500 evra, verovatno bi u ovom gradu u narednih 10 godina bio otvoren i univerzitet, doselio bi se veliki broj mladih… Tačno je da projekat ima i odredjene ekološke rizike i mi od njih ne bežimo”, rekao je Momirović.

Prema njegovim rečima, “ministarstvo na čijem je čelu je izdalo preduslove kako bi bila uradjena studija o proceni uticaja na životnu sredinu”.

“Mi smo svesni rizika, oni postoje, ali kataklizmične najave kakve se mogu čuti su potpuno neprimirene i odudaraju od realnosti”, naveo je Momirović.