Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije na Kopaonik biznis forumu

  0

  Manje od tri nedelje ostalo je do početka najvećeg ekonomskog skupa u zemlji, a pored pregleda stanja globalne ekonomije, sa akcentom na EU i Zapadni Balkan, dobrim ekonomskim rezultatima koji su ostvareni u protekloj godini u Srbiji, na Kopaonik biznis forumu govoriće se i o neophodnosti reformi koje nisu dominantno u domenu ekonomije već obuhvataju druge društvene sfere.

  Svoje učešće na Forumu, koji će se održati od 1. do 4. marta, potvrdila je i Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije (NBS).

  „Zahvaljujući stabilizaciji srpske ekonomije i potpunom ekonomskom zaokretu koji je napravljen u proteklim godinama, mi na ovogodišnjem Kopaonik biznis forumu možemo da govorimo o temama kao što su četvrta industrijska revolucija, digitalizacija i inovacije“, izjavila je Jorgovanka Tabaković, guverner NBS i dodala da je Srbija danas zemlja sa uređenim javnim finansijama, niskom i stabilnom inflacijom, relativno stabilnim kursom, zemlja sa dvocifrenim stopama rasta izvoza i investicija, snažnim padom nezaposlenosti i rastom zarada u privatnom sektoru. „U oblasti digitalizacije Narodna banka Srbije preuzela je jednu od liderskih uloga – u uvođenju sistema za instant plaćanja, u kojem se transakcije obavljaju za manje od sekunde, bila je čak i ispred Evropske centralne banke. Trenutno radimo na drugoj fazi tog projekta koja podrazumeva omogućavanje instant plaćanja na prodajnom mestu korišćenjem IPS QR koda“, istakla je guverner Tabaković.

  Ključna pitanja o kojima će najvažniji kreatori ekonomske politike na Forumu diskutovati biće: koliko smo spremni za promene koje Industrija 4.0 donosi, da li je naš obrazovni sistem sposoban da podrži Industriju 4.0, na koji način se definiše politika inkluzivnog rasta i kakva je veza sa strategijom pametne specijalizacije, kakav je odnos Industrije 4.0 i pojedinih  industrijskih grana, klimatske promene i uloga cirkularne ekonomije.

  Prema rečima organizatora, Kopaonik biznis forum biće mesto na kome će se ukazati na šansu koju Srbija ima, da, sada kada je postignuta makroekonomska stabilnost, kroz reforme, dostigne ambiciozniji rast, kao i na uslove i prepreke koje se moraju savladati da bi se taj ambiciozni plan i ostvario.

  Registracija učesnika za Kopaonik Biznis forum moguća je preko veb portala www.kopaonikbusinessforum.rs.