Joksimović o uvođenju sankcija Rusiji: “Svesni smo zahetva, ali to je za nas teško i zbog toga nećemo otvoriti klaster tri”

1
EPA/OLIVIER HOSLET

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas na otvaranju izložbe „Primenjena nostalgija: Beograd – Pariz“ da Srbija ne zatvara oči pred onim što se dešava u Ukrajini i da je svesna zahteva da se uvedu sankcije Rusiji, ali da je to za nas teško i da zbog toga nećemo otvoriti klaster tri, za koji smo spremni.

Ona je istakla da u Ukrajini ratuju dva bliska i prijateljska naroda Srbiji, da Srbija ne zatvara oči i da je na strani međunarodnog prava, kao i da pokazuje humanost i empatiju sa ukrajinskim narodom.

Izložbu „Primenjena nostalgija: Beograd – Pariz“ čine fotogradije umetnika iz Srbije Nemanje Maraša, koji je fotografisao Pariz, i francuske umetnice Lor Može, koja je fotografisala Beograd, i predstavlja nastavak ciklusa izložbi u kojima srpski umetnici fotografišu glavni grad zemlje koja predsedava EU, dok umetnik iz te zemlje fotografiše Beograd.

oksimović je istakla da ova izložba predstavlja „omaž svakodnevnom životu i evropskom načinu života koji Beograd deli sa ostalim članicama EU“.

„Život grada i otvorenost, multikulturalnost i možda kosmopolitizam su nešto što dele Pariz i Beograd“, poručila je Joksimović i istakala da EU može da računa na Srbiju u punom kapacitetu.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre istakao je da je smisao EU razmena i ono što ljudi mogu da nauče jedni od drugih, a da fotografije na izložbi ne doprinose samo odnosima Srbije i Francuske, već i Srbije i EU.

„Beograd i Pariz dele veliki broj osobina i pružaju brojne mogućnosti građanima Srbije, Francuske, ali i drugima. Ove fotografije prikazuju propuštene mogućnosti, ali i one koje su pred nama, i ne treba da ih propustimo. Treba da prigrlimo mogućnosti. Srbija treba da postane deo EU“, poručio je Žiofre.

Ambasador Francuske Pjer Koraš rekao je da fotografije govore istinu o bliskosti Srbije i Francuske, odnosno Srbije i EU, i predstavljaju bliskost, zajedničku istoriju i vrednosti dve zemlje.

Prema njegovim rečima, Beograd i Pariz su povezani i dele važnost slobodnog života, s tim što je važno da postoji i vladavina prava.

Funkcioner Srpske napredne stranke Goran Vesić rekao je da je Srbiji mestu u EU i da niko nije pomogao Srbiji više od EU.

„Naše je mesto u Evropi među drugim evropasim narodima“, kazao je Vesić.

Na kraju skupa obratio se i umetnik Nemanja Maraš, koji je istakao da se on i Lor Može nisu poznavali, niti su se dogovarali šta će fotografisati, a kazao jen da mu je posebno drago što je fotografisao Pariz, jer je tamo napravio svoju prvu seriju fotografija.

1 KOMENTAR

  1. Рационална одлука, не само по питању неотварања кластева, већ и могућности самог “замрзавања” пута у непознато, тј. чланство у ЕУ. И врло је важно да Србија на небулозне захтеве у сваком тренутку даје јасан и недвосмислен одговор.

Comments are closed.