(Beta) – Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović i šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ocenili su danas da programi prekogranične saradnje imaju za cilj da građani osete opipljivu i održivu korist.

„Cilj teritorijalnih programa, istakla je ministarka, je da iz sredstava EU zaista doprinesemo da svaki građanin u svakom delu Srbije oseti neku korist od ovog procesa“, rekla je Joksimović na onlajn konferenciji o prekograničnoj saradnji.

Ona je dodala da svi projekti u pristupnom procesu zavise od novog budžeta EU i navela da „ima naznaka da će se neki kompromis postići danas na Savetu EU“.“Politika proširenja nije u fokusu kao ranijih godina što ne treba da nas obeshrabri nego da nas motiviše da svi zajedno i EU i Zapadni Balkan u pristupnom procesu smanjimo razlike, da kontinent Evrope bude ujedinjen u pravom smislu te reči i postane konkurentniji na svetskom tržištu“, rekla je Joksimović i dodala da će to doneti korist svakom građaninu EU i svakom građaninu Srbije.

Programi prekogranične saradnje su programi koje Srbija ima sa Bugarskom, Mađarskom, Rumunijom, Hrvatskom, BiH, Crnom Gorom i Severnom Makedonijom. 

Do danas je iz ovih programa bio sproveden 1.151 projekat ukupne vrednosti 406 miliona evra.

„Radimo intenzivno na tome da sve zainteresovane strane sa lokala – opštine, regionalne razvojne agencije, civilno društvo, nevladine organizacije, udruženja – povežemo sa kolegama iz opština prekograničnih sa kojima dele interes i potrebe za novom vrstom održivog razvoja u svojim sredinama“, rekla je Joksimović.

Sem Fabrici naveo je da mu je drago što je Srbija posvećena ovim programima jer je to već tradicionalno važan deo saradnje Srbije i EU.

„Prekogranična saradnja je pre svega bitna za ljude koji žive sa obe strane granice, koji inače sarađuju, ali to treba produbljivati“, rekao je šef delegacije EU u Srbiji.

Pandemija koronavirusa, naveo je on, donela je dosta poteškoća i sa pomoći koju EU pruža različitim državama, da je dobro da i „one same razvijaju tu sposobnost i održivost“.

„Svi smo pogođeni Kovidom-19 i mi pokušavamo da održimo nivo implementacije ovih projekata i naša podrška je tu da pokušamo da pronađemo alternativne načine kako da se ovi projekti sprovedu“, rekao je Fabrici.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.