Jokić kao svetla tačka, loš šut, pogrešni tajm-aut: Šta bi Denver morao da nauči iz poraza na startu plej-ofa?

0

Denver Nagetsi su izgubili utakmicu na jednu loptu. Zluradi bi rekli “konačno” jer su tokom čitave sezone mnogo puta preko Nikole Jokića rešavali neizvesne završnice, ali ipak – nije mogao da dođe lošiji trenutak za tako nešto. Neiskusna ekipa izgubila je na prvom koraku u plej-ofu, a Denver stifs je izveo pet zaključaka iz prvog duela Nagetsa i Sparsa.

Detalji sa utakmice

Prvo, Jokić je bio najbolji igrač na parketu. Imao je uticaj na igru u svakom napadu, ali i svakoj odbrani, odlično pokrivajući Demara Derozana posle blokova kao i Lamarkusa Oldridža na niskom postu.

Ipak, izdvaja se i to da je Jokić samo devet puta šutirao ka košu rivala, iako je Denveru očajnički trebalo da ima sigurnog poentera.

S druge strane, Jokić je imao 14 magičnih asistencija. Devner post piše o toj njegovoj sposobnosti da proigrava saigrače i o određenim “pravilima koja Jokić nameće”.

Kako je igrao Jokić

Prvo pravilo zove – patka. Svako ko je na treningu nepažljiv dobije od Nikole loptu u lice. “To je dobar podsetnik da uvek budete pažljivi”, tvrdi Pol Mislap.

Drugo pravilo nalaže da i ako sumnjate da ćete dobiti pas, uvek budete spremni. Odbrambeni treneri Nagetsa tvrde da igrači moraju da se prilagođavaju Jokićevim očima na potiljku i da je zbog toga njihova pažnja ključna.

Jokić to objašnjava razmišljanjem “tri poteza unapred”.

“Tek kada sam došao u NBA otvorili su mi se vidici kada su dodavanja u pitanju. To je najjednostavniji način da uništite odbranu. Nekada izgleda glupo, ali je nekada zaista lepo”, tvrdi Jokić.

Sinoć, protiv San Antonija je bilo zaista lepo i nije bilo dovoljno.

Osim malo uzetih šuteva od strane najboljeg igrača Nagetsa, Denver stifs ističe još četiri ključne tačke – ozbiljne probleme Melounovih igrača sa šutem iz igre, nemogućnost da se zaustave Derik Vajt i Brajan Forbs, nemogućnost da se u odbrani obezbedi kontinuitet, kao i određene greške Majkla Melouna.

O šutu je dovoljno rečeno, niko ništa nije mogao da pogodi (ni u ključnim trenucima).

Iako je srpski centar odigrao odlično u defanzivi Vajt i Forbs su bili sjajni taktički dodaci u igri Sparsa i zbog nemogućnosti da se protiv njih odigra korektna odbrana ,Denver nije uspeo da se vrati u rezultatski egal ni kada je bio veoma blizu tome.

A o Melounovim greškama pišu mnogi.

Jedna od glavnih stvari je to što je olako zatražio tajm-aut na 55 sekundi do kraja meča, posle ofanzivnog skoka, a onda u dve situacije na samom kraju meča, koje su za to bile pogodnije, nije imao priliku da okupi ekipu na klupi. Oba njegova tajm-auta donela su promašaj ili grešku.

Dakle, u plej-ofu će i upravljanje satom biti od velikog značaja, a to pokazuje da je na svim nivoima Denveru potrebno mnogo više iskustva.

Osim kod igrača sa brojem 15. On je u svom debiju izgledao kao da mu je to peti plej-of zaredom.