Utakmica između Srbije i Španije u drugoj fazi Mundobasketa, ispostaviće se, bila je ključna za španski pohod na zlato, a ostaće upamćena i po isključenju Nikole Jokića.

Na takozvanom “Danu za medije” u Denveru, gde se predstvlja nova ekipa uoči nastušajuće sezone, novinare je zanimalo kako je Huanču Ernangomezu i Nikoli Jokiću, dobrim prijateljima i saigračima u Nagetsima, bilo da igraju jedan protiv drugog.

“Bilo je zanimljivo”, rekao je Huančo.

A zanimljivo je bilo to što su uoli isključenja Jokića upravo Huančo i Mark Gasol udvojili srpskog centra, a Jokića je iznerviralo što sudije nisu svirale faul (koji je verovatno trebalo dosuditi, no to je sudijsko slobodno uverenje…).

Tek, Jokić je tada vikao i psovao, a sudije su mu svirale tehničku, pa isključenje.

Zanimljivo je bilo to što je Huančo, tako je ispričao na “Danu za medije” u Denveru u prvom trenutku pokušao da zaustavi Jokića u naletu na sudije. Navika je čudo.

“Igrali smo za prvo mesto u našoj grupi. Igrali smo protiv Srbije. U trećoj četvrtini smo udvojili Džokera. Poludeo je jer izgubio loptu, ili je bio faul u napadu, ne mogu da se setim… I krenuo je na sudiju, a ja samo pokušao da ga zaustavim. Rekao sam: ‘Džoker, ne, ne…’

A onda sam shvatio da smo u različitim timovim. I rekao sam: ‘Okej, Džoker nastavi…'”, ispričao je Huančo i nasmejao sve prisutne.

Huančo je je rekao da je na početku pokušao da gazaustavi jer je Jokić njegov brat i mnogo ga voli. Jokić je tada isključen.

“Okej Džoker, baj baj…”, rekao je Huančo. “Bilo je smešno.”