Joanikije kritikovao crnogorske poslanike zbog Rezolucije o Srebrenici: “A gde su Jasenovac i Jadovno kad su usvojili ovo…”

0
Screenshot/YouTube/TV Hram

(Beta) – Mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikije kritikovao je danas poslanike Skupštine Crne Gore zbog toga što su glasali za Rezoluciju o “osudi genocida u Srebrenici”, a nisu se odredili prema zločinima fašističkih divizija.

Tokom služenja liturgije u manastiru u Stanjevićima povodom Svete Trojice, Joanikije je upitao “gde su (ustaški logori) Jasenovac i Jadovno kad su usvojili Rezoluciju o Srebrenici”, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska.

“Oni koji se hvale da su antifašisti, fašističke zločine genocidnih SS divizija nikada nisu osudili. Kad je vlast i kad su poslanici u Crnoj Gori pomenuli zločin u Velici? Tek nedavno”, rekao je mitropolit.

Naveo je i da je “prethodna vlast potiskivala ova stradanja”, ali je dodao da su ona “ostala u narodnom pamćenju”.

Za Rezoluciji o “osudi genocida u Srebrenici”, usvojenoj u četvrtak u Skupštini Crne Gore, glasali su poslanici opozicionih stranaka, a od vladajućih jedino Građanski pokret Ujedinjena reformska akcija (URA) potpredsednika Vlade Dritana Abazovića.

Joanikije je danas rekao i da unutrašnji problemi u Crnoj Gori neće biti rešeni ni iz Brisela niti iz Vašingtona.

“Treba da sednemo i razgovaramo, da vidimo kako ćemo pomoći narodu, državi, kako ćemo rešiti naše unutrašnje probleme koje niko drugi ne može da reši, a nije ni pošteno ni ljudski ni u skladu sa našim mentalitetom da bilo ko drugi u našoj kući dolazi da nas miri i uspostavlja red”, naveo je.

Vlasti u Crnoj Gori pozvao je “da se oslobode viška strasti, mržnje i osude” i da “kao odgovorni ljudi brinu o interesu naroda, a ne o ličnom i interesu svojih stranaka”.