Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije izjavio je da je insistiranjem na cetinjskom ustoličenju odbranjena država Crna Gora i da ona ide napred u skladu sa Njegoševim amanetom.

„Crna Gora ide napred, ka Hristu, ka pobedi dobra nad zlom, ka vaskrsenju ljubavi. U skladu sa Božijim rečima: ‘Novo vino u mjehove nove’. To je u skladu sa Njegoševim amanetom Crnoj Gori. Bog će pomoći da tako bude“, rekao je mitropolit Joanikije za beogradsku „Politiku“.

Podršku predstavnika bivše vlasti i sadašnjeg predsednika Crne Gore izgrednicima na Cetinju, mitoropolit Joanikije tumači kao „prizemnu i kratkovidu“ zloupotrebu zakonitog verskog čina u političke svrhe.

Mitropolit ukazuje da su ti „političari prošlosti“ radi očuvanja svojih doskorašnjih pozicija, bili spremni i da „zakrve najrođeniju braću“, što im, ipak, nije uspelo.

„Ako neko pita da li je Crkva vinovnik nemira, da li je ona uzrokovala sukobe nekim svojim insistiranjem – ja odgovaram: naše crkveno ustoličenje /način i mesto održavanja/ spada u ljudska i verska prava zagarantovana Ustavom ove zemlje i svim relevantnim međunarodnim konvencijama, a blokada puta i napad na policiju je nešto što sankcionišu zakoni svih demokratskih zemalja. Uveren sam da smo insistiranjem na cetinjskom ustoličenju upravo branili i odbranili državu Crnu Goru i njen poredak“, poručuje mitropolit Joanikije.

Upitan može li se raspolućena Crna Gora ponovo ujediniti, mitropolit Joanikije ističe da jedino Bog može da uspostavi to jedinstvo, a da je na ljudima da daju primer jedni drugima kako to jedinstvo žele.

Mitropolit Joanikije podseća da unutrašnja raspolućenost Crne Gore traje vekovima, od davnih i novijih dinastičkih sukoba, preko nedoumica u pogledu orjentacije naroda između različitih ideoloških pravaca sve do danas.

„Verujem da si nam te nedoumice date kako bismo odrastali, kako bi sazrevali i bili bolji“, ocenjuje vladika Joanikije.

On ističe da dešavanja na Cetinju, ipak, nisu bacila senku na svečani čin ustoličenja jer, kako navodi, sve veliko i značajno u istoriji Crkve nosti istovremeno i svetlost vaskrsenja i muku raspeća“.

„Tako pomiješane žuč i med morala je izgleda da ponese i čaša kojom je Gospod blagoslovio ustoličenje novog mitropolita na Cetinju. Ako tome dodamo da gotovo nijedan crnogorski vladika nije proveo vreme svoje službe bez velike muke od svojih najbližih – onda senka nije bačena na svečani čin. Ta senka je senka krsta Gospodnjeg i mi stojima pod njim svi. Čekajući buduću pobedu mira i ljubavi“, poručio je mitropolit Joanikije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.