Jeste li čuli za “slobalizaciju”?

0
EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Vest o mojoj smrti je preuveličana.

Citirao je Marka Tvena bivši šef Svetske trgovinske organizacije Paskal Lami, odgovarajući na pitanje da li je globalizacija umrla pošto se “zarazila” koronavirusom i preminula od rana zadobijenih ruskim bombardovanjem Ukrajine. “Spekulacije o smrti globalizacije su u velikoj meri preuveličane”, ocenio je početkom aprila Lami u intervju za Katimerini.

Slično misli i Hari Brodman, iskusni menadžer i poslovni strateg za globalne operacije i finansije, u autorskom tekstu za Forbs: “Aktuelne izjave da je era globalizacije sada završena kao rezultat ruske vojne invazije na Ukrajinu izgledaju prilično preterano.”

Iako je o odumiranju globalizacije počelo da se šuška mnogo pre pandemije i rata u Ukrajini, tek su divljanje virusa i Putina širom otvorili vrata spekulacijama da prisustvujemo nestanku jednog od najznačajnijih svetskih procesa koji je za 30 godina postojanja obeležio kraj prošlog i početak ovog milenijuma. Putinov rat u Ukrajini mnogi su protumačili kao poslednji ekser u mrtvačkom kovčegu globalizacije što je u javnom prostoru legalizovalo termin “deglobalizacija”, kojom se objašnjava povlačenje globalne ekonomske integracije i novo oblikovanje sveta.

Velika ekonomska analiza Miše Brkića objavljena je u prazničnom dvobroju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 21. aprila

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju primerak Mond diplomatika na srpskom jeziku

NAPOMENA: Naredni broj Nedeljnika izlazi 5. maja