Jeremić: “Vučić igra ruski rulet sa Zapadom”

0
Printscreen/YouTube/Newsmax Adria

(Beta) – Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić “strastveni kockar koji je navikao da vara na kartama”, ali da je ovaj put zaigrao jako opasnu igru, “ruski rulet” sa Zapadom.

“Prvih par puta je povukao obarač i imao sreću, što sada slavi kao pobedu. Ali ta igra se nastavlja, i ona najčešće nema srećan kraj”, rekao je Jeremić u Ćupriji, gde je osnovan opštinski odbor Narodne stranke.

Jeremić je dodao da Srbija ne može da utiče na dogadjaje “u velikom svetu u previranju”, ali da mnogo lošeg može da učini sama sebi pogrešnim i hazarderskim potezima, koji nisu bazirani na čvrstim i transparentnim principima.

“Mi na čelu države, nažalost, imamo strastvenog kockara koji je navikao da vara. Znamo kako mu to prolazi u Srbiji, ali u svetu nemaju razumevanja kada neko pokuša da ih vara”, rekao je Jeremić.

Naveo je da se u Srbiji diglo mnogo prašine oko spoljnopolitičkog svrstavanja i da su u opoziciji neki izabrali stranu – Zapad ili Rusiju, i to učinili pošteno, pre izbora, i nisu promenili stav ni posle izbora.

“Takve zbog toga poštujem, bez obzira da li se sa njima slažem. S druge strane, nemam nimalo poštovanja za one koji su se licemerno udvarali gradjanima i govorili jedno pre izbora, a onda posle izbora okrenuli ćurak naopako, digli ruke od naroda i otišli po podršku u neku ambasadu. Oni se neće usrećiti, jer nema boljeg kolonijalnog upravnika od Vučića. On je, medjutim, dobar upravnik samo za strance, a ne i za nas koji živimo u Srbiji”, rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da je Narodna usvojila paket ekonomskih mera, koje nisu populističke i donete na osnovu istraživanja javnog mnjenja, te da im je najvažnije da se u postojećim okolnostima sačuva ekonomska i socijalna stabilnost.

“Predlažemo moratorijum na spoljno zaduživanje, jer je spoljni dug za poslednjih 10 godina dupliran, sa 15 milijardi evra na 30 milijardi. Ako se ovako nastavi, neće moći da se živi od visokih nameta. Svaki put kada ministar finansija Siniša Mali uzme novu milijardu evra duga, on zadužuje našu decu, a uzima ih svako malo, do kraja ove godine uzeće još tri, četiri milijarde”, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je u svetu proizvodnja hrane najvažnija u periodu kriza i da bi “Srbija mogla da hrani pola Evrope i da naši seljaci mnogo više zaradjuju”, ali to ne može sa postojećom “politikom urnisanja poljoprivrede”.

“Problem vlasti je što je teško reketirati srpske seljake, jer ih ima mnogo. Režimu je lakše da se dogovori sa tri, četiri, tajkuna i veleposednika – oni plate reket, i sve se brzo završi. Zato ova vlast ne forsira male poljoprivrednike, a mi ćemo to da uradimo, jer smo mi zaista Narodna stranka, a oni su lažni naprednjaci”, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da bi minimalnu zaradu trebalo povećati na 50.000 dinara i istovremeno smanjiti namete poslodavcima sa 61 odsto na 50 odsto.

“To je moguće kada se iz budžetske kalkulacije izbaci nacionalni stadion, dotacije Crvenoj zvezdi i Partizanu, injekcije opljačkanom Telekomu… Ima dovoljno novca, samo je potrebno drugačije ga raspodeliti”, rekao je Jeremić.

“Imamo ‘program za sad i odmah’ i znamo kako da rešimo najveće probleme u državi”, dodao je Jeremić.

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić rekao je da Narodna stranka predlaže smanjenje PDV-a za osnovne životne namirnice sa 10 odsto na jedan odsto i dupliranje budžeta za poljoprivredu sa 50 milijardi dinara na 100 milijardi.

“Neophodno je ukinuti akcize na dizel za poljoprivrednike i povećati subvencije po hektaru na 24.000 dinara. Od poljoprivrede živi milion i po ljudi u Srbiji i poljoprivreda je najveći poslodavac”, rekao je Aleksić.

Za predsednika Opštinskog odbora Narodne stranke Ćuprija izabran je doktor medicine Saša Pištoljević.