Jeremić: “Šta god mislio o Đilasu – sarađivaćemo. Upitni Ćutini motivi, agilniji u borbi protiv opozicije…”

2
Foto: N1 printscreen

“Ko god se iz opozicije odluči da nastupi na izborima bez ikakve koordinacije sa drugima, skoncentrisan na neki svoj individualni ili partijski interes, napraviće medveđu uslugu ideji da u Srbiji dođe do promena u bliskoj budućnosti… Kakvo god da mi je mišljenje o Draganu Đilasu, ne držim da je on iracionalna osoba i očekujem da ćemo sarađivati u budućnosti…”, rekao je predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, a prenosi portal Nova.rs.

Na pitanje da li bi, ako se odluči da izađe na sledeće izbore, bilo dobro da opozicija na te izbore izađe zajedno ili više kolona, Jeremić kaže da „Svaka vrsta teoretisanja na temu formata izlaska na izbore stvara pogrešan utisak da ćemo na njih izaći sigurno“.

„Narodna stranka je tu vrlo principijelna. Bili smo prvi koji su doneli odluku o bojkotu. Dali smo reč narodu da nećemo biti statisti u Vučićevoj predstavi i tu smo reč održali, bez obzira na cenu. Svojim nepomirljivim stavom smo značajno doprineli tome da i drugi ostanu pri bojkotu, što je očigledno donelo rezultat. Danas se razgovara o prevremenim izborima isključivo zato što je bojkot uspeo“, rekao je Jeremić.

Upitan da li očekuje bilo kakve promene na dijalogu opozicije i vlasti Jeremić je rekao da ako ostanu “čvrsti u nastupu”, postoji šansa da prinude vlast da napravi određene ustupke.

“Ne želim da lansiram u zvezde očekivanja, jer sve i da se postigne dogovor, veliko je pitanje da li će on biti ispoštovan. Zbog toga je ključno angažovanje evropskih posrednika, ne samo u fazi dijaloga, već i sprovođenja u delo njegovih eventualnih zaključaka. Ukoliko bude došlo do realnog pomaka na bolje, učestvovaćemo na izborima. U suprotnom nećemo“, rekao je Jeremić.

On je ocenio i da će ko god se iz opozicije odluči da nastupi bez ikakve koordinacije sa drugima, jureći neki svoj individualni ili partijski interes, napraviti medveđu uslugu ideji da u Srbiji do promena dođe u bliskoj budućnosti.

„Ja verujem da su promene moguće, doduše kroz ‘dvokarak’. U prvom koraku bi trebalo značajno narušiti monolitnost i percepciju nepobedivosti ovog sistema, a nakon toga će brzo uslediti i drugi, pobednički. Ako hoćemo da taj prvi korak bude u ovom izbornom ciklusu, svaki racionalan čovek bi zaključio da treba da nastupimo na koordinisan način”, rekao je Jermić.

Jeremić je takođe rekao i da će vlast sa približavanjem izbora „kroz režimske medije“ početi da u prvi plan gura građanske i aktivističke pokrete kao glasnogovornike poruke da su „svi isti“ i koji će uglavnom kritikovati opoziciju, u čemu se, „trenutno ističe“ ekološki aktivista Aleksandar Jovanović, zvani Ćuta, saopšteno je iz ove stranke.

„Motivi takvih igrača su u najmanju ruku upitni. Ne slažem se sa Ćutinim mišljenjem da smo svi isti. Nismo“, rekao je Jeremić.

Na konstataciju da je Jovanović „jedan od aktivista u borbi protiv mini hidroelektrana“, Jeremić je uzvratio da „ima utisak da je Jovanović još agilniji u borbi protiv opozicije“.

2 KOMENTARA

  1. Ја сам гледао и слушао Ћуту у „Утиску недеље“, оба пута када је гостовао и нисам стекао утисак да он критикује опозицију више него власт. Тачније, нисам ни приметио да је нешто посебно критиковао опозицију. А, мислим да је у „Утиску“ баш имао простора да то уради. Па, шта и да је критиковао? Једино, ако је изашао из студија Оље Бећковић па почео да критикује опозицију на сав глас, па га чуо г. Јеремић, те се овако дистанцира од њега и убацује црв сумње у цео покрет који Ћута предводи а, који би итекако, значио опозицији. А, ово, што каже за Ђиласа-у мом преводу је да је Ђилас, у ствари, никакав, али, тобоже, он се жртвује за љубав напретка Србије и опозиције, па ће и са њим сарађивати. Сећам се, и од Бошка Обрадовића док су били заједно у Савезу за Србију се ограђивао. Mени су то не случајне подударности и, бојим се, мутне ствари.
    Мој предлог: сви еколошки покрети, све организације које се залажу за демократију и владавину права, све политичке странке које би да се промени овај режим, под једну капу, са чврстим договором и по могућству темељним уговором, па сви заједно на изборе, на једну листу. То се зове опозициона политика и ко то уради он је политичар, а не да се правимо паметни без покрића.

  2. „Motivi takvih igrača su u najmanju ruku upitni. Ne slažem se sa Ćutinim mišljenjem da smo svi isti. Nismo“, rekao je Jeremić. Живимо у време опште компромитације, већег дела опозиције, који се већ компромитовао и компромитоване власти. Да се данас којим случајем појави Калигула са изјавом: “Коња за конзула”, или чга већ одговарајућег у српској политици, не бих имао дилему. Мислим да је неупитно по чему је за вас “опасан” Ћута.

Comments are closed.