Jeremić: “Srbija jedina nikad ne sme priznati Kosovo, strane sile menjaju stavove…”

0
(BETAPHOTO/NARODNA STRANKA/EV)

(Beta) – Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da Srbija ne bi smela da prihvati zdravo za gotovo aktuelni stav zapadnih sila da one “nikada” neće odustati od nezavisnosti samoproglašenog Kosova, jer “nikad” u međunarodnim odnosima “često nema bukvalno značenje”.

“Srbija je jedina koja zaista nikada ne bi trebalo da pristane na promenu pozicije, odnosno na nezavisnost Kosova i Metohije, jer je ono već više od pola milenijuma temelj našeg nacionalnog indentiteta”, rekao je Jeremić za televiziju N1.

“Kada strane sile kažu ‘nikad’, to bi trebalo uzeti sa zrnom soli. Da je neko pitao sultane Bajazita ili Sulejmana Veličanstvenog kada će se Otomanska imperija povući sa Kosova, verovatno bi i oni rekli ‘nikada’, a ispostavilo se da je to trajalo ipak kraće od toga”, dodao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je današnja izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića u parlamentu da “velike sile nikada neće odustati od nezavisnosti Kosova” zapravo pokriće za buduće ustupke, a da je “stolica Prištine u UN jedini veliki ustupak sa naše strane koji je ostao na stolu, što ne može biti postignuto bez saglasnosti Srbije”.

“Vučić je, osim toga, izgovarao opšta mesta i nije bilo novih informacija u njegovom govoru. Ni on, niti poslanici koji su govorili posle njega, nisu se osvrnuli na prethodnih osam godina dijaloga u Briselu i činjenice da je Srbija za to vreme predavala jedan po jedan atribut državnosti, pre svega na severu Kosova i Metohije, od policije preko sudstva i telefonskog pozivnog broja, a nedavno i elektroenergetskog sistema, a da nije dobila ni mršavo definisanu Zajednicu srpskih opština”, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je Srbija 11. juna glasala u UN da Albanija u naredne dve godine postane nestalna članica Saveta bezbednosti i time doprinela da Albanija stekne “značajan diplomatski kapacitet” koji će vrlo verovatno iskoristi na štetu Srbije.

“Niko o tome nije pitao Vučića, ni u skupštini ni u njegovim razgovorima sa nazovi vanparlamentarnom opozicijom. Albanija bi svoj glas u Savetu bezbednosti UN za pitanja koja su važna nekim državama mogla da ‘trampi’ za podršku tih zemalja članstvu samoproglašenog Kosova u Unesku. Prilikom glasanja za članstvo u organizaciji Unesko nema veta Rusije i Kine, nego se članstvo stiče dvotrećinskom većinom glasova. Na prošlom glasanju za članstvo Prištine u Unesku, 2015. godine, smo za dlaku izbegli poraz, a novog glasanja će biti uskoro”, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je Narodna stranka došla do podataka o novoj velikoj koruptivnoj šemi kompanije “Milenijum tim”, koju vode Ivan Bošnjak i Stojan Vujko, i da će, nakon detaljne provere tih podataka, o tome obavestiti javnost.

“Ako se ispostavi da je tako kako jeste, onda ćemo podneti i krivičnu prijavu protiv ‘Milenijum tima’ i odgovornih lica iz državnih struktura, jer je krađa toliko očigledna da ne vidim način na koji bi tužilaštvo moglo da ignoriše taj slučaj”, rekao je Jeremić.

Jeremić je kazao da revanšizam za koji se zalaže Narodna stranka znači da će Vujko i Bošnjak po promeni vlasti “sasvim sigurno biti u zatvoru” i da će im biti oduzet svaki cent nelegalno stečene imovine.

“U Srbiji postoje evro milijarderi koji su se obogatili ilegalnim spregama sa aktuelnom vlašću. Ako njima ne bude oduzeto sve, Srbija neće imati šansu na uspeh. Nisu oni jedini, postoje i Nikola Petrović, Zvonko Veselinović, Slaviša Kokeza… Ako ljudi koji su stekli milijarde na koruptivan način zadrže svoje bogatstvo, oni će posle promene vlasti biti u stanju da korumpiraju medije, sudije i političare, i sprečiće da se Srbija normalno razvija”, dodao je Jeremić.

“Revanšizam je osnovna pretpostavka za otpočinjanje normalnog života u Srbiji”, zaključio je Jeremić.