Jeremić: Protiv sankcija Rusiji, razmotriti ako “neko” hoće da nam zavrne šiju”

1
Printscreen/YouTube/Newsmax Adria

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da nije čuo dovoljno argumenata u prilog uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji, ali da taj potez treba uzeti u razmatranje ako postoji ozbiljna pretnja Srbiji od njihovog neuvođenja.

Ako neko dođe da će nam zavrne šiju ako ne uvedemo sankcije, ako je neka ozbiljna pretnja na stolu, hajde da to čujemo”, rekao je Jeremić i upitao da li neko kaže da će “da nam zavrne šiju ako ne uvedemo sankcije”, rekao je za N1.

Na konstataciju da je nemački Bundestag predložio je da se državama kandidatima koje odbiju da uvedu sankcije Rusiji oteža pristup fondovima EU, koja je takođe najveći trgovinski partner Srbije, iz koje dolazi najviše investicija i donacija, Jeremić kaže da je potrebno više od toga.

Prema njegovim rečima, potrebno je da vlast, koja ima razgovore sa tim zemljama, predstavi šta bi bile posledice neuvođenja.

Stav Narodne stranke je da treba da se čeka konstituisanje skupštine, gde bi vlast trebalo da predstavi građanima šta bi bila “kazna” neusklađivanja – na primer, da li bi Srbiji ukinuli bezvizni režim.

“Ako nam kažu bombardovaćemo vas, ukoliko kažu mi ćemo vam uvesti iste sankcije kao Rusiji, to treba ozbiljno uzeti u razmatranje”, kazao je Jeremić i dodao da Narodna stranka nije “kao neki drugi” rekla da neće sankcije Rusiji, pa promenila stav posle izbora.

Naglasio je da “radikalan zaokret” ka Zapadu “ne mora nužno značiti dobrobit” za Srbiju.

“Samo po sebi, svrstavanje, kad je reč o spoljnoj politici EU, ne mora da znači promenu na unutrašnjem planu”, rekao je on.

Koliko god usklađivanje sa spoljnom politikom EU bilo važno, mnogo je važnije da ovde postoji vladavina prava i da se stane na put korupciji, ocenio je.

“Ako se odlučimo za korak sankcija tada ćemo trpeti ogromnu štetu”, rekao je Jeremić.

Komentarišući to što iz EU pritiskaju Srbiju da uvede sankcije, lider Narodne stranke kaže da je svojevremeno bilo i poziva da se izruči bivši predsednik Slobodan Milošević i da se rasformiraju paralelne institucije na Kosovu, da je sve to učinjeno, a Srbija “nikad nije bila dalje od Evrope” nego sada.

Na pitanje koliko je bitno za stav njegove stranke to što je Rusija agresor u Ukrajini, što je otela deo teritorije te zemlje, kao i zločini koji su počinjeni u Buči, Jeremić je odgovorio relativizujući masakr albanskih civila u selu Račak na Kosovu.

“Ja se sećam i nekih tela u Račku i nekih drugih incidenata za koje se kasnije ispostavilo da nisu baš takvi, a korišćeni su kao povod za agresiju za suverenu državu”, rekao je Jeremić.

Masakr u Račku 1999. godine bio je uvod u bombardovanje SR Jugoslavije. Pred Haškim tribunalom je utvrđeno da je u tom selu ubijeno 45 civila albanske nacionalnosti, među kojima su žene i deca, kao i da je većina ubijena iz blizine.

Razgovor Đilas-Vučić “bacio bombu na poverenje” u opoziciji

Na pitanje da li bi razgovarao sa liderom Stranke slobode i pravde Draganom Đilasom, Jeremić u šali odgovara – samo ako bi doprinelo smirivnaju tenzija u društvu.

On je ponovio da je odluka Đilasa da ode na sastanak sa Vučićem doprinela da odnosi u opoziciji ne mogu da budu kao do sada.

“Razgovor je bacio bombu na poverenje koje je do tada postojalo”, rekao je Jeremić.

Upitan o pozivu lidera Dveri Boška Obradovića da se Narodna stranka pridruži bloku stranaka koje su protiv sankcija Rusiji, i da li sebe vidi uz stranke koje traže zabranu okupljanja za pripadnike LGBT zajednice, Jeremić je rekao da će NS nastupati samostalno.

Kako je rekao, spremni su za razgovore sa svima koji nisu u bilo kakvom odnosu, “direktno ili indirektno”, sa predstavnicima režima.

1 KOMENTAR

  1. Елем, све што је уведено Русији, држављанима Русије,… итд., од стране САД, ЕУ и још по неких, санкције, забране,… итд. урађено је једнострано и доминантно, противправно. Значи, основа за санкције Русији у међународним актима, нема. Ни тај “пут” у чланство ЕУ, апсолутно ништа и никога не обавезује, јер нема прописане санкције. Он се евентуално може одложити, авај ! Тога су свесни и у ЕУ и зато њихови емисари “облећу” Србију са разноразним захтевима о придуживању “санкциоманској” политици, али без било каквих правних последица. Док се “патрљци” преосталог права и правних норми у међународном односима буду поштовали, тако би требало и да остане. За прелазак на језик силе, претходно је потребна исто таква реакција Србије силом на неки изазов, а тога нема. Већ једно деловање силом, овде је оставило трајне последице на однос државе према НАТО. Реална је могућност и да би деловање силом од стране ЕУ довело до идентичне ситуације. Безвизни режим, није никакво “доброчинство” ЕУ, већ је то “везан” посао са потписивањем ССП-а. ССП-ом је уништена привреда, односно оно што је остало од ње у Србији, створене масе незапослених и тиме отворен простор за “доминантно инвестирање” и пласирање роба из ЕУ. Према томе, најизгледнија ситуација је да ће од свега Србији унеколико бити “замрзнут”, продужен,… или на било који начин онемогућен наставак “пута” у ЕУ, у неком периоду, тако да сви они који су се надали да би Србија 2457. године могла да постане пуноправни члан ЕУ, а да то неће бити пре 2468. имају реалан разлог за забринутост.

Comments are closed.