(Beta) – Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da bi Nacrt zakona o istopolnim zajednicama trebalo odbaciti zbog načina na koji ga je ministarka za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić „spakovala“.

„To je još jedan režimski trik da se sa tako delikatnom temom popuni medijski prostor i zamuti voda. U 21. veku u Srbiji niko ne sme biti diskriminisan ni po jednom kriterijumu, uključujući i seksualno opredeljenje, ali bi ovaj Čomićkin zakon trebalo odbaciti“, rekao je Jeremić televiziji N1.

Upitan o velikim problemima sa kojima se sreću članovi istopolnih zajednica, on je precizirao da je protiv, kako je rekao, „konkretnog zakonskog rešenja.

„Potencijalno najopasniji aspekt Čomićkinog zakona je onaj koji se odnosi na usvajanje dece. Toga u nacrtu vidljivo nema, a moralo bi biti eksplicitno zabranjeno“, rekao je Jeremić, i dodao da je sve ovo njegovo „lično mišljenje“ i da Narodna stranka još nije zauzela zvaničan stav po tom pitanju.

Povodom predstojećih pregovora vlasti i opozicije o izbornim uslovima uz posredovanje EU, Jeremić je rekao da oni koji su izdali ideju bojkota ne bi trebalo da budu zastupljeni u bloku koji će se boriti za bolje izborne uslove.

Jeremić je istakao da se Narodna stranka zalaže da opoziciju u pregovorima predstavljaju dva kredibilna pregovarača, koji ne moraju biti iz te stranke, i da je to jedini način da opozicija nastupi ozbiljno i konsolidovano.

„Ako predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas nastavi da insistira na ‘gulašu od pregovarača’ i da na pregovorima budu i Janko Veselinović i Levica Srbije i Nebojša Zelenović i njegov partner Aleksandar Olenik, da ne govorim o onima koji su izdali ideju bojkota, onda ćemo prepoloviti naše šanse u tom procesu. Moramo se dogovoriti oko jedinstvenog i elegantnog nastupa“, rekao je on.

Jeremić je dodao da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić popustiti i obezbediti bolje izborne uslove samo ako ga „pritisnu“ iz Evropske unije.

„Ako se njima pokažemo kao ozbiljni i konsolidovani, onda će razmisliti da možda i pritisnu Vučića da napravi neki ustupak“, zaključio je Jeremić.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.