Jeremić: Poslednji “Utisak nedelje” pokazao kakva je ponuda opozicije na izborima

0
Foto: Nedeljnik

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da je poslednja emisija “Utisak nedelje” pokazala kakva je ponuda opozicije na predstojećim izborima.

Jeremić je za televiziju Nova S rekao da je u postojećim okolnostima “najbolje skloniti se iz blata” i ne učestvovati na “lažnim izborima” 21. juna, čime bi se, kako je ocenio, sačuvalo zdravlje zbog rizika od koronavirusa, kao i dostojanstvo, jer je njihov ishod unapred poznat.

“Ko nije gledao ‘Utisak nedelje’, bolje i da ga ne gleda. Iz Pokreta slobodnih građana (PSG) stižu uvrede i vulgaran rečnik kakav u javnoj komunikaciji gotovo niko ne koristi, osim eventualno (predsednik Srpske radikalne stranke) Vojislav Šešelj. PSG su osnovali ljudi koje izuzetno cenim, njihov program ističe neophodnost civilizovanog dijaloga u društvu, ali to se u kampanji PSG ne da primetiti”, ocenio je on.

Govoreći o tvrdnjama predsednika PSG-a Sergeja Trifunovića da su mu predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas i predsednik Dveri Boško Obradović rekli da je “bojkot mrtav” a da mu je Obradović nudio i koaliciju, Jeremić je odgovorio da “nije primetio da je bilo ko išta demantovao”.

“Dozvoljavam mogućnost da nisam obratio pažnju i izvinjavam se kolegama ako grešim, no u svakom slučaju nemam informaciju da li je zaista bilo takvih razgovora. Trifunović dosta toga kaže na društvenim mrežama, ne znam da li je svaki put za verovati tome, ali Narodna stranka sasvim sigurno nije pravila bilo kakve kalkulacije, niti vodila razgovore iza kulisa”, rekao je Jeremić.

Jeremić, koji je bivši ministar spoljnih poslova, rekao je da je ranije danas sa još nekoliko predstavnika opozicije razgovarao sa predstavnicima Evropskog parlamenta Tanjom Fajon i Vladimirom Bilčikom i taj razgovor ocenio kao “veoma ohrabrujuć”.

“Dogovorili smo se da naše angažovanje i saradnju nastavimo i posle 21. juna. To je veoma važna poruka, jer nam bojkot izbora nije oduzeo legitimitet da budemo sagovornici Evropske unije, a to automatski znači da će institucije koje će biti formirane posle izbora imati neku vrstu upitnosti punog legimititeta”, naveo je predsednik Narodne stranke.

Prema njegovim rečima, opoziciju je ostanak pri bojkotu i držanje reči dovelo dotle da će i posle izbora 21. juna imati legitimitet i kapacitet za dijalog sa EU, uključujući i o odžavanju normalnih izbora.

Jeremić je rekao da su ih predstavnici Evropskog parlamenta obavestili da zbog zdravstvenih razloga neće moći da pošalju posmatrače na izbore u Srbiji, a da će i OEBS-ova misija “biti izuzetno limitirana”, takođe iz zdravstvenih razloga.

(Beta)