Jeremić opet poziva na jedinstvo oko KiM: “Bez toga neće biti sreće…”

1
Foto: Igor Pavićević

(Beta) – Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da Srbija neće uspeti “baš ništa” ako ne bude postignuto jedinstvo po pitanju Kosova i Metohije, i da se nada da je moguće da skupština Srbije usvoji rezoluciju koju je ta stranka predložila i koja sadrži dvadesetak konkretnih koraka u vezi sa rešavanjem kosovskog problema.

“Veoma je važno da sa posebne sednice skupštine o Kosovu i Metohiji izadjemo što je moguće više jedinstveni i da znamo šta nam je činiti, jer bez jedinstva neće biti sreće i sve će ostati mrtvo slovo na papiru. Ono što smo predložili i međunarodni predstavnici i kosovska strana mogu shvatiti ozbiljno samo ako budemo jedinstveni”, rekao je Jeremić televiziji Insajder.

Jeremić je naveo da je Rezolucijom o Kosovu i Metohiji koju je Narodna stranka ponudila parlamentu na usvajanje predvidjeno da Srbija proglasi briselski dijalog neuspešnim ako do kraja godine ne bude formirana Zajednica srpskih opština (ZSO) i da se u tom slučaju na severu pokrajine ponovo vrate nadležnosti države Srbije koje su Briselskim sporazumom predate vlastima u Prištini, poput sudstva i policije.

“Srbija nije dobila apsolutno ništa za devet godina briselskog procesa, a ZSO je najvažnije što je tražila. To je bio relativno skroman zahtev, ali ako ni to ne dobijemo, onda zaista nemamo šta dalje da tražimo u tom procesu. Tada bi bilo nemoguće otkloniti sumnju da će Albanci ikada sprovesti svoje obaveze”, kazao je on.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova i predsednik Generalne skupštine UN, rekao je da rezolucija predvidja i da predsednik Srbije pošalje pisma predsednicima Rusije i Kine u kojima ih obaveštava da Srbija nikada neće priznati samoproglašeno Kosovo i poziva ih da ulože veto u Savetu bezbednosti ako pitanje članstva Prištine u UN ikada dodje na dnevni red.

“Ne znam zašto predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne bi uputio takvo pismo, imajući u vidu ono što zvanično proklamuje kao svoju politiku. Ako uputi takvo pismo, Srbija će biti u bezbednijoj poziciji, jer bi za eventualnu promenu stava Moskve i Pekinga neko iz Beograda trebalo da napiše novo pismo sa molbom da omoguće članstvo Prištine u UN, a takvo pismo niko iz Beograda ne bi poslao”, ocenio je on.

Upitan o mišljenju Medjunarodnog suda pravde o pitanju koje je Srbija postavila dok je on bio šef diplomatije, Jeremić je odgovorio da je zahvaljujući postavljanju tog pitanja sprečen veliki talas priznanja 2008. godine, a da su nakon mišljenja suda samoproglašeno Kosovo “otpriznale 22 države”.

“Samo režim u Beogradu, predstavnici SNS-a Hašim Tači, Aljbin Kurti i neki srpski novinari ističu deo odluke suda po kojem deklaracija o nezavisnosti samoproglašenog Kosova nije protivna medjunarodnom pravu, a prećutkuju da je sud takodje rekao i da konačni status ne može biti odredjen bez odluke Saveta bezbednosti UN”, naglasio je Jeremić.

Naveo je i da će ekonomska situacija u Srbiji biti sve teža i da je zato Narodna stranka predložila paket ekonomskih mera koje podrazumevaju smanjene PDV-a sa 10 odsto na jedan odsto za osnovne životne namirnice, dupliranje subvencija za poljoprivredu i preusmeravanje subvencija stranim kompanijama za proizvodnju čokolade i kablova u domaću proizvodnju veštačkog djubriva.

Na pitanje o Vučićevoj najavi formiranja “srpskog bloka”, Jeremić je odgovorio da je, po njegovom mišljenju, reč o “probnom balonu i testiranju javnog mnjenja za formiranje koncentracione vlade i stvaranju šire koalicije od SNS-a i SPS-a”.

“To je jedna vrsta istraživanja javnog mnjenja da vide kako će narod reagovati na ideju da u vladu udju i neki koji do sada nisu bili u koaliciji sa SNS-om. Narodna stranka neće ulaziti u koaliciju sa naprednjacima, ni javno ni tajno. Mi smo za transparentnu raspravu u skupštini i pred kamerama i zalažemo se za postizanje jedinstva po pitanju Kosova i Metohije, jer je to nadpolitičko pitanje”, kazao je Jeremić.

1 KOMENTAR

  1. Jedinstven si ti Jeremicu samo sam sa sobom! Ti mislis da si najpametniji u opoziciji, ti si samo najbolji razbijac opozicije.

Comments are closed.