Jeremić: Obradović nije razmišljao o posledicama štrajka i da može da “sruši bojkot”…

0
Foto: Igor Pavićević

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić ocenio je da lider Dveri Boško Obradović pre početka svog štrajka glađu “nije razmišljao o posledicama” i da je svojim potezom potencijalno dao mogućnost da “sruši bojkot”.

“(Štrajk glađu) se ne radi dok niste dobro razmislili o posledicama… Kada je reč o političkim posledicama, bojim se da neke mogu biti jako opasne. (Predsednik Srbije) Aleksandar Vučić zbog toga može da matira opoziciju i sruši bojkot, a uveren sam da Obradović to ne želi”, rekao je Jeremić gostujući u Utisku nedelje.

On je ocenio da Vučić može da pristane na Obradovićeve uslove, da i njemu i svim liderima opozicije omogući sat gostovanja na Radio-televiziji Srbije, odloži izbore za septembar “kako bi spasao život Obradoviću”. 

“To bi ustostručilo pritisak domaće i međunarodne javnosti da se izbori održe”, rekao je Jeremić i dodao da svi ti gestovi ne bi ništa suštinski promenilo.

Jeremić navodi da Narodna stranka ni u tom slučaju neće učestvovati na izborima.

Na pitanje da li se distancira od Obradovića, saradnika iz Saveza za Srbiju (SZS), Jeremić je dodao da je opoziciji neophodno zajedničko i koordinisano delovanje, bolja koordinacija na terenu, a da je najvažnije da svojim delovanje opozicija “stekne kredibilitet koji u narodu nema”.

Dodao je da ne zna da li je Obradović sa nekim razgovarao pre otpočinjanja štrajka, a da bi ga on savetovao da to ne uradi, obzirom da je to “poslednji korak na koji neko može da se odluči”.

Jeremić je ocenio da će do promene izbornih uslova u Srbiji i širih političkih promena doći kada se poklope tri preduslova: ponašanje i stav opozicije, smanjenje podrške međunarodne zajedince vlastima i “obračun klanova” unutar vladajuće stranke.

“Promena stava međunarodnog zajednica je već počelo”, navodi Jeremić, i dodaje da je za kredibilitet opozicije važno da “neko konačno održi reč i obećanje koje je dao, konkretno oko bojkota”, bez obzira na to koliko to opozicione organizacije i partije može da košta.

On je naglasio da “bez najmanje jedne runde bojkota” neće doći do promene izbornih uslova, kao i da je Pokret slobodnih građana verovatno odlučio da odustane od bojkota zato što predsednik te stranke Sergej Trifunović “nije imao snage da održi reč”.

(Beta)