Jeremić: Izbori će biti referendum sa pitanjem da li želite da živite normalno

1
Foto: Igor Pavićević

(Beta) – Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da bi jedinstvena opozicija, ako odluči da učestvuje na izborima najavljenim za april 2022. trebalo da stvori referendumsku atmosferu na kojoj će gradjani odlučivati da li žele da žive normalno.

“Ako mislite da ne živite normalno, onda glasajte za opoziciju, a ako mislite da živite normalno, glasajte za vlast”, rekao je Jeremić za televizju Vojvodine, prenela je Nardona stranka.

On je ocenio da će predsednički izbori biti najvažniji. 

“Ako gradjani misle da žive u normalnoj državi koju vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, neka glasaju za njega, a ako to ne misle, neka onda glasaju za kandidata opozicije”, rekao je Jeremić.

Dodao je da je Vučić “glavni uzrok nenormalnog stanja” u Srbiji i da “nema evropske države u kojoj se dogadjaju takve bizarnosti”.

Istakao je da više niko nikada neće moći da upravlja Srbijom kao što je to Vučić činio.

Jeremić je rekao da je dogovor opozicije o jedinstvenom nastupu preduslov za postizanje referendumske atmosfere.

Naveo je da Narodna stranka smatra da bi prvo trebalo da se dogovore ta stranka, Stranka slobode i pravde i Demokratska stranka, “a da se onda tom bloku priključe i sve ostale stranke prave opozicije”.

“Kada bi dogovor zavisio samo od Narodne stranke, on bi bio postignut juče. Nadam se da će razgovori u opoziciji trajati kratko”, rekao je Jeremić.

Dodao je da, ako bude doneta odluka o izlasku na izbore, on ne planira da se kandiduje za predsednika Srbije.

Jeremić je istakao da su izbori u Negotinu, na kojima je Narodna stranka samostalno osvojila oko 13 odsto, pokazali da opozicija bez jedinstvenog nastupa nema šta da traži na aprilskim izborima.

Naveo je da opozicija i gradjani koji žele promene ne mogu da računaju na podršku Evropske unije za suštinsko poboljšanje izbornih uslova, i da su zato svi neophodni u jedinstvenom opozicionom frontu.

“Izveštaj Evropske komisije o Srbiji predstavlja vrednosnu abdikaciju Evrope pred kriminalizovanom diktaturom u Srbiji”, rekao je Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova.

Dodao je da Narodna stranka neće učestvovati u radu tela predvidjenih dijalogom uz posredovanje evroparlamentaraca.

Jeremić je rekao da je EU čvrsto zatvorila vrata za proširenje i da ih neće otvarati još neko vreme.

On smatra da “Evropi zato odgovara ovakva vlast u Srbiji”.

“Zamislite da imamo vlast koja uspešno sprovodi reforme – tada bi EU, da bi sprečila pristupne korake, morala da pribegava poniženjima, slično kao prema Severnoj Makedoniji”, rekao je Jeremić.

Dodao je da su medjunarodni akteri počeli da pokazuju interesovanje za slučaj člana Narodne stranke Konstantina Katića, koga su trojica agenata BIA 26. septembra “četiri sata mučila na beogradskom aerodromu”.

“Jedan član Kongresa SAD je već, primera radi, odlučio da zalegne za tu temu, a biće ih još”, rekao je Jeremić.

Dodao je da je u toku  revizija taktike SAD prema Srbiji i da to, kako je ocenio, pokazuju kadrovske promene koje se očekuju, uključujući i novog ambasadora u Beogradu.

“Vašington će biti aktivniji nego ranije, za razliku od EU koja je zadržala pasivan odnos”, rekao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, može se raspravljati o namerama SAD, ali će njihova taktika po svoj prilici biti drugačija.

“Istakao je da su proklamovani prioriteti administracije predsednika SAD demokratija i borba protiv korupcije, te naglasio da će to biti sastavni deo njihovog delovanja u postizanju strateških ciljeva.

“Kakvi god ti ciljevi bili kada je Balkan u pitanju, Amerikanci će biti eksplicitni, i neće se toliko uvijati kao EU, zaključio je Jerem

1 KOMENTAR

  1. Шта би ово требало да значи ? Да ће се на изборима кандидовати Анте Марковић са неком својом странком ? То је последњи пут када се на овим просторима нормално живело. Све остало је било обмањивање народа у сврху пуког опстанка на власти.

Comments are closed.