“Jelo u restoranu sa Mišlen zvezdicom koštaće između 60 i 100 evra po osobi”: Jedan od najboljih kuvara Evrope za novi Nedeljnik o važnosti Mišlena i najboljim restoranima u Srbiji

0
Profimedia

grad se uzbudio i mnogi su u pitalici “Koji će to beogradski restorani dobiti Mišlenovu zvezdicu”, što mu u gastro-svetu dođe kao Oskar za svet ringli, rerni, varjača i aspiratora…

Branko Rosić je za novi Nedeljnik razgovarao sa najvećim poznavaocima gastro-scene u Srbiji, koji su mu pomogli da napravi spisak “favorita” i onih restorana koji bi mogli da iznenade kada se u decembru bude, prema očekivanjima, dodeljivala prva Mišlenova zvezdica.

Eyck Zimmer je komandovao kuhinjama prestižnih restorana i hotela u rodnoj Nemačkoj, a zatim u Velikoj Britaniji, Švajcarskoj, Portugaliji i Hongkongu. Bio je najbolji kuvar Britanije i Portugalije. Danas usrećuje nepca u Hongkongu u koji je stigao iz Beograda gde je bio direktor kuhinje hotela Square Nine.

Naslovna strana novog Nedeljnika

“Restorani su odraz jednog društva, oduvek su to bili i uvek će biti. Radio sam u Srbiji dve i po godine i znam sa kojim se izazovima susreću kuvari koji žele da spreme nešto izvrsno – nešto što bi bilo vredno i buduće Mišlen zvezdice. Recimo, tu su komentari poput ‘tako malo hrane za tako mnogo novca’ i jela po narudžbi gostiju, koji nemaju nikakve veze sa principom ‘fine dinninga’ i koji se ne bi desili u restoranima u Evropi. A čuo sam ovo mnogo puta. Srbi ili makar većina njih vide jelo samo kao hranu ili neophodnost – većina traži velike porcije, a posebno velike komade mesa, i na tome je bazirana srpska nacionalna kuhinja. Većina ljudi nema dovoljno finansijskih sredstava da jede po restoranima, posebno ne da potroši mnogo novca u onim skupljim. Nedavno sam bio u dva restorana sa Mišlenovim zvezdicama ovde u Hongkongu – u onom od dve zvezdice večera je 320 evra po osobi, a u onom sa jednom 250 evra po osobi.”

Zimmerova pretpostavka je da će jelo u restoranu sa Mišlen zvezdicom u Srbiji koštati između 60 i 100 evra po osobi.

Ceo tekst objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 22. oktobra

Digitalno izdanje dostupno je na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju treću knjigu iz edicije “Najveći srpski glumci”, biografiju Danila Bate Stojkovića