Jeftiniji roming u Srbiji i zemljama Zapadnog Balkana

0
Foto Profimedia

U Srbiji i ostalim zemljama Zapadnog Balkana od danas je na snazi još jeftiniji roming, jer su mobilni operateri nastavili da usklađuju cenovnike sa RATEL-ovim rešenjem o snižavanju cene rominga u zemljama regiona, odnosno regionalnim sporazumom koji je u aprilu potpisan u Beogradu.

Tim dokumentom je predviđeno da se od 1. januara 2020. ponovo menjaju cene rominga u Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji, BiH i Albaniji. Kako se navodi, u cenovnicima svih operatora koji posluju u Srbiji, a u koje je portal “Blica” imao uvid, cena odlaznog minuta iz zemalja Zapadnog Balkana od 1. januara kretaće se od 7,05 do 7,2 dinara, cena dolaznog minuta od 5,64 do 5,76 dinara, cena SMS od 2,69 do 2,88 dinara, a cena megabajta za prenos podataka od 3,52 do 3,6 dinara.

To znači da će cene odlaznih poziva, u zavisnosti od operatora, biti niže za tri do četiri dinara po minutu, dolazni pozivi biće jeftiniji za oko pola dinara, a cena SMS poruke niža od 1,3 do 2,1 dinar. Mobilni internet biće jeftiniji oko pola dinara po megabajtu.

U proteklih šest meseci maksimalna cena odlaznog poziva za korisnike iz Srbije, koju je odredio RATEL, mogla je da bude oko 11 dinara po minutu, SMS poruka je sa devet smanjena na oko četiri dinara, a najveće sniženje korisnici su osetili kada je reč o mobilnom internetu, odnosno prenosu podataka, koji je sa oko 30 dinara biti snižen na oko četiri dinara po megabajtu, prenosi N1.