
Hrskavi spolja, meki iznutra i uvaljani u šećer i cimet, ćurosi imaju reputaciju jednostavne, a neodoljive poslastice. Recept je lakši nego što biste očekivali.
Sastojci
Ćurosi
250ml vode
50g margarina
Prstohvat soli
3 kašicice Šećera ( kristal)
1 Vanilin šećer Dolcela
Malo Cimeta u prahu Podravka
250g Glatkog brašna Podravka
2 jajeta
Čokoladni preliv
100g čokolade
Malo cimeta
1 narandža
Malo mleka
Priprema
- Staviti vodu da se zagreje sa solju, šećerom i margarinom, pa kad počne da vri skloniti sa vatre i dodati cimet i brašno. Mešati brzo da ne bi bilo grudvica, dok testo ne bude kompaktno.
- Ostaviti ga na par minuta da se prohladi pre nego što dodate jaja. Kad je testo prohlađeno dodati jedno jaje i mešati dok se ne sjedini. Zatim dodati drugo jaje i mešati dok se ne dobije lepo kompaktno testo.
- Tako dobijeno testo sipati u špric. Zagrejati ulje, ali ne previše, pa formirati ćurose do željene dužine ili oblika, a ostatak odseći makazama ili nožem. Pržiti dok ne dobiju lepu zlatnu boju sa obe strane.
- U tanjiru pomešati šećer sa cimetom, pa uvaljati ćurose.
- Za preliv zagrejati mleko, istopiti čokoladu, dodati cimet i vanil šećer. Na kraju narendati malo korice narandže. Služiti ćurose dok su još topli uz čokoladni preliv.
Izvor: Coolinarika
Tagovi
