Jednog od naših najboljih fizičara teraju sa Instituta, nisu mu produžili mandat: Direktor odbija svaku komunikaciju sa mnom jer sam mu bio protivkandidat

24
screenshot

Naučno veće Instituta za fiziku u Beogradu nije dalo pozitivno mišljenje za produžetak radnog odnosa akademiku Zoranu Lj. Petroviću, jednom od najpriznatijih i najcitiranijih srpskih naučnika u oblasti fizike.

Ova odluka doneta je na nedavno održanoj sednici tokom koje je Naučno veće imalo priliku da odluči da li će akademiku Petroviću, koji krajem godine odlazi u penziju, biti produžen mandat u narednih pet godina, što je inače ovde uobičajena praksa, piše Blic.

Međutim, na opšte iznenađenje, članovi Veća napravili su presedan, što je izazvalo brojne negativne rekacije.

Odluka kolega ovog akademika posebno je šokirala javnost budući da se radi o naučniku čiji su radovi priznati i poznati širom sveta i da spada među najcitiranje profesore, ne samo kod nas, već i kada sa uporedi sa svetskim kolegama. Akademik Petrović jedan je od osmoro srpskih naučnika koje je prestižni Univerzitet Stanford na osnovu obimne studije, svrstao u sam svetski naučni vrh. Naime, on se kao i još sedam njegovih srpskih kolega, nalaze među 1,5 odsto najboljih svetskih naučnika.

“Kada neko od akademika odlazi u penziju redovna je procedura da Naučno veće odlučuje o tome da li mu se produžava mandat, a u većini slučajeva se daje pozitivan odgovor. Odluka po kojoj je za jedan glas odlučeno da se profesoru Lj. Petroviću ne produži mandat šokirala je mnoge i potpuno je neočekivana”, rekli su za Blic iz odeljenja za komunikacije Instituta za fiziku i istakli da ovo ipak nije konačna odluka.

Ovakva odluka iznenadila je i samog akademika Petrovića.

“Očekivao sam da direktor neće odobriti dalji nastavak mog rada, ali Naučno veće je trebalo da oceni mene kao naučnog radnika i takvu odluku zaista nisam očekivao dok nisam saznao da je bilo posebnih sastanaka sa delom članova veća. Tada sam shvatio da su mi dani odbrojani. No, ja još nisam dobio zapisnik, pa je možda rano govoriti”, kaže za Blic akademik Zoran Lj. Petrović koji sastanku na kome nije izglasan dalji nastavak njegovog rada nije prisustvovao jer se u to vreme nalazio na naučnoj konfernciji u Bugraskoj.

Kako tvrdi akademik Petrović, ovakav ishod je očekivao zbog, kako kaže, sukoba u kome je sa direktorom Instituta za fiziku Aleksandrom Bogojevićem.

 “Direktor odbija svaku komunikacinu sa mnom već više od četiri godine. Više puta sam zahtevao razgovor sa njim, a poslednji sam zaveo još u aprilu i naravno, direktor još nije našao vreme za mene. To je sve posledica toga da sam mu bio protivkandidat na izboru za direktora, da imam veliki problem sa projektom Verokio i da sam se protivio promovisanju jednog saradnika u najviše zvanje”, ističe Petrović.

Kako je rečeno u Institutu, direktor Bogojević za sada ne želi da komentariše ovaj slučaj.

“Naučno veće je upravni organ Instituta nezavistan od direktora. I zato direktor bez obzira na trenutni povod i insinuacije ne bi trebalo, pa ne želi da komentariše odluke Veća”, saopšteno nam je.

Kako dodaju, “posebno je složeno što je u ovom slučaju i direktor jedna od instanci odlučivanja, naredna u nizu i javno komentarisanje bi za njega bilo neprimereno”.

Vest o ovoj odluci jako brzo se proširila društvenim mrežama, te se mnogi pitaju zbog čega se većinski deo članova Veća da odlučio da ne produži radni odnos i mandat akademiku koji je jedan od najistaknutijih naučnika u svetu u oblasti fizike, dugogodišnji radnik ovog instituta i član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Kako su za “Blic” rekli u Institutu za fiziku, za negativnu odluku o produžetku radnog odnosa akademiku Lj. Petroviću presudio je jedan više negativan glas u odnosu na broj glasova koji su bili za to da se profesoru produži mandat.

Institut za fiziku se obratio i zvaničnim saopštenjem, u kome navode da je “nakon 41 godine u radnom odnosu na Institutu za fiziku u Beogradu, cenjeni akademik Zoran Lj. Petrović podneo molbu za produžetak radnog odnosa nakon navršenih 65 godina starosti”.

“U skladu sa Zakonom i ustaljenom procedurom, Naučno veće Instituta je ovu molbu odmah uzelo u razmatranje i na sednici koja je održana 24. septembra dalo negativno mišljenje, sa 18 negativnih, 17 pozitivnih i 6 uzdržanih glasova”, navode u zvaničnom odgovoru za “Blic”.

Zoran Lj. Petrović je na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu završio osnovne studije elektrotehnike (1978) i magistarske studije elektrotehnike (1980), dok je doktorske studije (1985) završio na Australian National University Canberra.

Na Institutu za fiziku zaposlen je od 1978. godine, naučni saradnik je od 1987, viši naučni saradnik od 1991. i naučni savetnik od 1995. godine.

Direktor je Centra za eksperimentalnu fiziku Instituta za fiziku od 1993. Takođe je bio savetnik (rukovodilac inženjeringa) u MTT Infiz od osnivanja 1991. do 2001. Na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu je 1991. godine izabran za docenta, 1996. za vanrednog, a 2007. godine za redovnog profesora. Postdiplomsku nastavu obavlja na Fizičkom fakultetu u Beogradu i na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu. Bio je gostujući profesor na odseku za elektorniku Keio Univerziteta u Jokohami.

Član je odbora za nauku i elektrotehniku Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU). U ovoj instituciji obavlja funkcije upravnika Galerije nauke i tehnike, sekretara Odeljenja tehničkih nauka, člana Saveta Galerije likovne i muzičke umetnosti, a takođe je predsednik Komisije za Statut.

24 KOMENTARA

 1. Budimo realni, akademik je poznat kao velika svadjalica. Nema gde se nije posvadjao i napravio neprijatelje. I sad se cudi.

 2. Dok je bio na raznim funkcijama Petrovic je krojio zakone kako je njemu odgovaralo. E ovaj nije uspeo. Kao sto rekose nasi preci, ko kome jamu kopa…….

 3. Od jula ove godine novi zakon ne finansira vise naucnike preko 65. godine. To znaci da, sve grupacije u maticnoj instituciji moraju da izdvajaju za njihove, ne tako male, plate i tako 5 godina. Iskreno, ne verujem ni da bi sam akademik odvajao za druge, bas kao sto nece ni da se makne i ustupi mesto nekom mladom. Mogao bi da dolazi u Institut samo ne bi mogao da rukovodi projektom. To je ovde izgleda najveci problem.

 4. Nikad nisam procitala toliko recenica koje zapocinju sa “Ja sam…..”, kao u izjavama akademika Petrovica. Covek je umisljen do bola.

 5. Prof. Radenovic zivi za nauku i to sto je vec dugi niz godina u penziji ga ne sprecava da i dalje bude medju najboljima. Stice se utisak da je ovom akademiku nauka bila odskocna daska za promociju i cim prestane potreba za tim prestace i njegovo bavljenje istom.

 6. Bravo Nedeljnik. Bio sam sumnjicav da li cete objavljivati i drugu stranu price, kao sto to nisu uradile neke druge novine. A predsedniku SANU bih porucio da se pripazi, mozda Petrovic merka i njegovu poziciju!

 7. Ovaj covek je zglajznuo sa svih funkcija upravo zbog umisljenosti, bahatosti i bezobrazluka. Poznat je kao covek koji se nekom obraca samo iz licnog interesa.

 8. Matematicar Radenovic je jedan od nasih najuspesnijih naucnika, a u penziji je jako drugo. Odlazak u penziju ne znaci i prestanak rada, za onog koga to interesuje. Ovde je ocigledno rec o interesovanju samo za rukovodece pozicije i funkcije.

 9. nije bas tako kako ovaj vrli “akademik” tvrdi.da je tako imao bi ubedljivu podrsku u kolektivu.nazalost,njegove moralne,eticke karakteristike su jadne.tu bi trebalo da se i akademija umesa da se ne bi jos vise kompromitovala sa postupcima takvih “akademaca”.nama ne treba niko spolja da nas napada i pljuje.mi to sami ,efikasnije uradimo.

 10. Sto niko ne pominje Sasu Lazovica i uzrok svih problema. Penzioneri u penziju, a Sasi da se oduzme zvanje naucnog savetnika, iako je pomocnik Sarcevica.

 11. na mestu njegovih kolega u svom zivotu ga vise ne bih pogledao. Takva doza drskosti, da trazi jos i ne misli na mladje ga je pratila sve vreme. Veoma umisljena i nadobudna osoba…

 12. Zasto ovaj uvazeni akademik ima potrebu da nas ubedi da mu je nesto uskraceno???? Ovaj covek je osujetio mnoge ljude, a sad hoce da mu ti isti ljudi daju podrsku.

 13. Posle ovakvog napadao na instituciju koja mu je sve omogucila, kolege treba da razmisle da li uopste da mu se have, a ne da izdvajaju za njegovu enormnu platu

 14. Ne objavljujete negativne komentare o ovom coveku, nego od njega pravite mucenika, sto on nikako nije

 15. Nije falio 1 glas, nego jos 4 (potrebna je vecina od ukupnog broja onih koji su glasali). Posle ovih natpisa verujem da bi i ovi koji su bili za promenili misljenje

 16. Zasto ovo povlaci po novinama……ako je sigurna da su pogresili nek angazuje advokate, a ne ovako da govori o svojoj instituciji

 17. Nema sumnje da je akademik vrsni naucnik, ali covek je toliko sujetan i umisljen da verujem da jedva cekaju da ga se rese.

 18. To sto ima najvise radova i citata ne znaci nuzno da je najbolji. Od kad je samo broj radova merilo necijeg znanja. Pa Ajnstajn ih je napisao samo 13.

 19. 1) Nije ostao bez posla, odlazi u penziju
  2) Treba mladi istraživači da dobiju priliku da rade
  3) U mnogim naučnim telima i odborima radio je nepošteno
  4) Uostalom, na pola radova je nezasluženo potpisan

 20. Pa covek je zreo za penziju i sta nije jasno.
  S druge strane, niko mu ne brani da se i dalje bavi naucnim radom.

Comments are closed.