“Jedno je sigurno: niko od partija-pobednica nemačkih izbora ne voli autokrate”: Šta će promene u Nemačkoj značiti za Srbiju i Evropu – Veliki specijal Nedeljnika

0
Beta/AP Photo/Michael Sohn

Kroz rezultate nemačkih izbora prelamali su se sukobi različitih pogleda na unutrašnju politiku, na budućnost planete (od ekologije do spoljne politike) do sukoba generacija, “bumera” i “milenijalaca”, koje su gotovo dijametralno suprotno glasale na ovim izborima. U različitim krizama pogođenoj Evropi jedini siguran zakon je trenutno zakon spojenih sudova, pa se tako – iako naravno nije bilo ni blizu prioritetnih pitanja, ako se uopšte i postavljalo – tek na marginama, pažljivim posmatranjem (iako bi i za to lupa bila neophodna) ipak mogu pronaći i različiti pogledi na odnose sa Srbijom i budućnost Balkana.

Gledajući iz perspektive zemlje koja je zaboravila šta je to izborna neizvesnost, dve velike stranke na oko 25 odsto, i dve manje koje kao “kingmakeri” odlučuju o sudbini vlade, podsećaju na to šta je prava demokratija. Više je demokratska u ovom nemačkom iskustvu bila javna debata stranačkih lidera odmah po izlasku prvih procena, nego što su sami rezultati. Jer i ovde je pre devet godina bila situacija sa dve stranke na oko 25 odsto i dve manje koje su odlučile sastav vlade, pa će biti dovoljno onih koji će reći da to samo po sebi nije garant demokratije. Rezultati nemačkih izbora pokazuju u kom pravcu ide Evropa i otvaraju pitanje da li u stabilokratiji ima prostora za nešto više, ako je reč (i) o demokratiji.

“Mislim da će doći do nekoliko jasnih promena u odnosu prema Srbiji. Najpre, nijedna od tri partije iz ‘semafora’ ne voli autokrate. I neće, kao što je to uradila Angela Merkel, imati blizak lični odnos sa nekim od lidera iz ovog dela Evrope. Ona je dozvolila sebi da na osnovu pripadnosti Narodnjacima izgradi takve odnose i da postane deo Vučićevih izbornih kampanja. Zeleni će sigurno nastaviti saradnju u smislu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, ali će tu biti otvoreniji, kritičniji, neće prema njihovim rečima sve biti sjajno, kao do sada”, kaže za Nedeljnik Tomas Roser, nemački novinar.

Ceo tekst objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 30. septembra

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju knjigu o Tomi Zdravkoviću, “Istinita priča o poslednjem boemu Jugoslavije”