U pucnjavi u školi u Finskoj poginulo je 12-godišnje dete, a još dvoje je teško ranjeno. Osumnjičeni za ubistvo, inače njihov vršnjak, pobegao je nakon pucnjave, ali je kasnije uhapšen, saopštila je policija. On je sa sobom imao licencirani pištolj u vlasništvu bliskog rođaka i priznao je da je pucao, prenosi Guardian.

Pucnjava se dogodila u školi Viertola u Vantai, predgrađu glavnog grada Helsinkija. Škola ima oko 800 učenika od prvog do devetog razreda i osoblje od 90 ljudi, prema rečima lokalnoj opštini.

Policija je saopštila da je obaveštena o pucnjavi nešto posle 9 sati ujutru po lokalnom vremenu, nakon čega je upozorila prolaznike da ostanu u zatvorenom prostoru i dalje od tog područja i da ne otvaraju svoja vrata strancima. Osumnjičenog su uhapsili u Helsinkiju i oduzeli oružje nešto posle 11.30 časova.

Finska televizija „Yle“ javila je da su roditelji u školi rekli da je osumnjičeni ubica bio učenik šestog razreda. Katri Kalske, zamenica gradskog menadžera za obrazovanje grada Vantaa, rekla je da je duboko šokirana incidentom i da nije bilo unapred upozorenja

„Ovo je bilo veliko iznenađenje za sve”, rekla je ona.

„Mislili svo da ćemo kao društvo naučiti iz prethodnih školskih pucnjava. Takav dan nije trebalo da se dogodi“, rekao je šef policije Sepo Kolehmainen na konferenciji za novinare u Vantai.

Finska ministarka unutrašnjih poslova Mari Rantanen objavila je na društvenoj mreži X da je dan počeo na užasan način.

„Došlo je do incidenta sa pucnjavom u školi Viertola u Vantai. Mogu samo da zamislim bol i brigu koje mnoge porodice trenutno doživljavaju. Osumnjičeni počinilac je uhvaćen.”

Prethodne pucnjave u školama u Finskoj stavile su u fokus zakone o oružju koji su u toj zemlji bili na snazi. U srednjoj školi Jokela blizu Helsinkija je 2007. godine iz pištolja ubijeno šestoro učenika, školska medicinska sestra, direktrka, nakon čega je napadač izvršio samoubistvo.

Godine 2008, vatra je otvorena i u stručnoj školi u Kauhajokiju, na severozapadu Finske. Počinilac je ubio devetoro učenika i jednog člana osoblja pre nego što je uperio pištolj u sebe.

Finska je pooštrila svoje zakone o oružju 2010. godine, uvodeći test sposobnosti za sve podnosioce zahteva za dozvolu za oružje. Starosna granica za kandidate je promenjena sa 18 na 20 godina. Postoji više od 1,5 miliona licenciranog vatrenog oružja i oko 430.000 vlasnika dozvola u zemlji od 5,6 miliona ljudi, gde su lov i gađanje u mete popularne aktivnosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.