Jedna partija uložila 1.982 prigovora, VMRO DPMNE traži ručno brojanje glasova, SDSM ipak neće da se žali: Postizborne igre u Severnoj Makedoniji

0
Profimedia

Partija “Levica”, koja je prvi put osvojila poslaničke mandate u parlamentu Severne Makedonije, podnela je Državnoj izbornoj komisiji (DIK) 1.982 prigovora na izborne rezultate.

Lider “Levice” Dimitar Apasijev napisao je na Fejsbuku da je njegova stranka 10 minuta pre isteka zakonskog roka, podnela DIK-u 1.982 pismena prigovora kako bi “povratili trojicu ukradenih poslanika”.

Partija “Levica” je na vanrednim parlametarnim izborima održanim u sredu, prema konačnim nezvaničnim rezultatima osvojila dva poslanika u parlamentu sa 120 mesta.

Prema informacijama iz DIK, naveća opziciona partija VMRO DPMNE je podnela dva prigovora, ranije najavivši da će tražiti ručno brojanje glasova, a koalicija Alijanse za Albance i Alternative podnela je ukupno 151 progovor na organizaciju izbora i sumiranje rezultata.

Vladajuća SDSM je odustala od namere da podnese prigovore jer je ranije smatrala da je oštećena za jedno poslaničko mesto u trećoj izbornoj jedinici, a prigovore nije podnela ni najveća albanska partija DUI.

Rok za podnošenje prigovora na organizaciju i rezultate parlamentarnih izbora u Severnoj Makedoniji istekao je sinoć u 21 sat a DIK ima rok od 72 sata da odgovori.

Prema konačnim nezvaničnim rezultatima, SDSM osvojo je 46 poslaničkih mandata u parlamentu sa 120 mesta, VMRO DPMNE 44, DUI 15, koalicija Alijansa za Albance – Alternativa 12, stranka “Levica” dva mandata i Demoratska partija Albanaca jedan.

(Beta)