Jedna osoba nastradala tokom protesta u Mineapolisu, vatrogasci pod napadom gasili vatru na ulicama

0
Foto: Profimedia

Nasilni protesti zbog smrti Afroamerikanca koji je preminuo tokom policijskog hapšenja potresaju američki grad Mineapolis već dva dana. Gnevna masa pljačka prodavnice, pali vatre i ostavlja kilometre pustoši i razaranja, prenosi N1.

Dok protesti u Mineapolisu još traju, šef policije Džon Elder je na konferenciji za medije rekao da je tokom sukoba poginula jedna osoba. On je rekao da je policiji žao zbog incidenta i priznao da ima i udela policije u nastajanju nesigurne atmosfere u gradu.

Gradonačelnik Džejkob Frej je zatražiio od guvernera države Minesote da pošalje vojne trupe – Nacionalnu gardu.

Protesti koji su počeli u sredu i traju i danas, najrazorniji su od smrti Džordža Flojda, snimljenoog kako se guši dok mu tokom hapšenja policajac kolenima pritiska vrat gotovo osam minuta. Na snimku se čuje kako Flojd moli policajca da popusti pritisak i govori da ne može da diše i prestaje da govori i da se pomera.

Gradonačelnik je zamolio za mir i napisao na Tviteru “Molim te Mineapolise, ne možemo da dozvolimo da jedna tragedija donese druge tragedije”.

Protesti su se proširili i na druge američke gradove. U Kaliforniji su stotine ljudi u protestu zbog Flojdove smrti blokiralie autoput, u Los Anđelsu su razbijali prozore policijskih vozila. Policija u Memfisu je blokirala glavni put kada se rasno mešovita grupa demonstranata okupila ispred policijske stanice. Situacija se zaoštrila ispred barikada demonstranata.

Vatrogasci u Mineapolisu pod napadom demonstranata gase 30 požara podmetnutih tokom protesta, a mnoga vatrogasna kola su oštećena kamenjem. Niko nije povređen u požarima.

Izlozi su porazbijani na radnjama u tržnom centru, prozori jedne škole i preduzeća, a šteta je vidna u više blokova. Jedan restoran brze hrane je toliko razoren da je neprepoznatljiv. U nekim radnjama police su srušene i sve je razbacano ili pokradeno.

Demonstranti su u sredu popodne počeli da se okupljaju blizu policijske stanice u južnom delu grada gde je 46-ogodišnji Flojd umro u ponedeljak pošto ga je policija uhapsila ispred jedne radnje posle dojave da je platio falsifikovanom novčanicom.

Kancelarija američkog državnog tužioca i Federalni istražni biro (FBI) u Mineapolisu saopštil su da sprovode veliku krivičnu istragu Flojdove smrti i da im je taj slučaj prioritet. Predsednik Donald Tramp je u sredu na Tviteru napisao da je zatražio da se istraga ubrza. FBI je već ranije objavio da će istražiti da li su Flojdova građanska prava prekršena.

Policajac koji je klečao na Flojdu i još troje su u utorak otpušteni, a gradonačelnik je u sredu zatražio krivični postupak protiv njih.

Gradonačelnik je pozvao guvernera Minesote Tima Volca da aktivira Nacionalnu gardu, potvrdio je danas jedan portparol. Guverner je u sredu u Tviter poruci pozvao na mir i rekao da nasilje prestavlja “izuzeteno opasnu sitauciju” i pozvao ljude da se raziđu.