Jedna od poslednjih figura opozicije na slobodi u Belorusiji napustila zemlju: Svetlana Aleksijevič na lečenju u Nemačkoj

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Dobitnica Nobelove nagrade za književnost i jedna od poslednjih figura opozicije na slobodi u Belorusiji, Svetlana Aleksijevič napustila je zemlju i otišla u Nemačku na lečenje, saopštilo je danas njeno okruženje.

“Ona će se za mesec dana vratiti u Belorusiju. Nije odustala od aktivnosti kao član Saveta za koordinaciju”, organa koji je formirala opozicija, izjavila je Frans presu prijateljica književnice Marija Vojtečonok.

Prema njenim rečima, Aleksijevičeva je pre dva meseca trebalo da ode kod lekara ali je bila sprečena zbog epidemije koronavirusa i političkih dešavanja u Belorusiji.

Književnica će posle Nemačke otići u Italiju, dodala je njena prijateljica koja nije navela od čega boluje Aleksijevičeva.

Svetlana Aleksijevič je jedini od sedam članova uprave Saveta za koordinaciju formiranog za promovisanje tranzicije vlasti u Belorusiji koja je na slobodi. Ostali članovi su uhapšeni ili primorani na egzil kao liderka protestnog pokreta Svetlana Tihanovskaja koja je otišla u Litvaniju.

Belorusiju potresaju protesti od početka avgusta posle ponovnog izbora predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, koji vlada zemljom od 1994. godine.

Književnicu koja ima 72 godine, početkom septembra su zastrašivale nepoznate osobe tako što su se kretale oko njenog doma i zvale je na interfon i telefonom. Ona je dobila podršku evropskih diplomata, a neki od njih su je posetili u njenom domu.

Svetlana Aleksijevič je privukla pažnju kritike svojim stilom i novinarskim izveštajima iz politički turbulentne Rusije. Najpre se bavila istraživačkim novinarstvom, a među najpoznatijim knjigama su opisi rata u Avganistanu koji je vodio Sovjetski Savez 80-ih i knjiga o černobiljskoj katastrofi.

Dobila je Nobelovu nagradu za književnost 2015. godine.