“Jedna od najvećih ekoloških katastrofa…”: Izrael zatvorio svoju obalu Sredozemnog mora zbog izlivanja nafte

0

(Beta) – Izrael je do daljeg zatvorio čitavu svoju obalu Sredozemnog mora pošto se zbog izlivanja nafte nataložilo desetine tona katrana duž više od 160 kilometara.

Izraelski zvaničnici su to označili “jednom od najgorih ekoloških katastrofa u istoriji zemlje”.

Još prošle nedelje su aktivisti primetili crni katran i štetu pričinjenu životinjskom svetu na izraelskoj obali posle jake oluje.

Istraživači su sa Ministarstvom poljoprivrede danas utvrdili da je mrtvo mladunče kita perajara koje je more nedavno izbacilo na obalu na jugu Izraela progutalo gustu crnu tečnost, javio je izraelski javni servis Kan.

Godine 2014. izlivanje sirove nafte u pustinji Arava je pričinilo veliku štetu jednom od delikatnih ekosistema Izraela, a sada je Izraelska uprava za prirodu i parkove najnovije izlivanje nafte označila jednom od „najozbiljnih ekoloških kastrofa u istoriji zemlje“.

Tačan uzrok izlivanja bi tek trebalo da se utvrdi, a istragu vode izraelski ekološki zvaničnici.

U subotu su dobrovoljci došli na plaže da pomognu da se očiste od katrana i nekoliko njih je preneto u bolnicu pošto su udahnuli otrovna isparenja.

Danas su ministarstva za zaštitu životne sredine, zdravlja i unutrašnjih poslova izdala zajedničko saopštenje, upozorivši građane da ne posećuju obalu Sredozemnog mora u dužini od 195 kilometara, navodeći da „izloženost katranu može da nanese štetu javnom zdravlju“.

Ministarka za zaštitu životne sredine Gila Gamliel je izjavila za medije da njeno ministarstvo procenjuje da će projekat čišćenja stajati desetine miliona šekela.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je obišao jednu plažu i pohvalio rad ministarstva.