Jedna je iskočila kroz prozor, druga onesposobila elektronsku bravu: Dve Ruskinje pobegle iz karantina strahujući od koronavirusa

0
Beta - AP Photo

Dve Ruskinje koje su u Rusiji bile u karantinu zbog moguće infekcije koronavirusom dok su bile u Kini, rekle su da su pobegle iz bolnica zbog nekooperativnih lekara, loših higijenskih i drugih uslova u bolnicama i zbog straha da će se tu inficirati koronavirusom.

Jedna žena je iskočila kroz prozor da bi pobegla iz bolničkog karantina, a druga je pobegla pošto je onesposobila elektronsku bravu na vratima svoje bolničke sobe.

Obe žene su rekle da su njihove bolničke muke počele posle povratka iz Hainana, tropske oblasti u Kini, popularne među ruskim turistima.

Mnogi od građana u karantinu u raznim ruskim bolnicama žale se na veoma loše uslove u sobama za izolaciju i nedostatak saradnje doktora koji nisu sigurni oko pravila karantina.

Protokoli za karantin se razlikuju širom Rusije: negde izoluju kineske državljane koji su se nedavno vratili iz Kine, a drugde svi koji prijave simptome nalik na novi virus su podvrgnuti 14-odnevnom karantinu.

U Rusiju su bila prijavljena dva slučaja novog koronavirusa, ali je danas potvrđeno da su te osobe, kineski državljani, ozdravile i puštene su iz bolnice.

U epidemiji u Kini je novim virusom zaraženo više od 40.000 ljudi, a vlasti susedne Rusije su preduzele opsežne mere da spreče širenje bolesti i iz predostrožnosti hospitalizovale stotine ljudi koji su se vratili iz Kine.

(Beta)