Jedinstveni muzički spektakl – “moderna tradicija” iz Srbije stiže premijerno na Expo 2020

0

Premijera jedinstvenog muzičko – scenskog spektakla „Warriors of light“ (Ratnici Svetla), jednog od najcenjenijih muzičkih umetnika iz Srbije, čiji glas je osvojio sve kontinente i kreativnog ambasadora Nacionalne platforme „Srbija stvara“ – Slobodana Trkulje & Balkanopolisa, biće održan na Paviljonu Srbije i okviru Expo Beats Festivala u Dubaiju 15. i 16. decembra.

Slobodan Trkulja & Balkanopolis stvaraju uzbudljivu avanturu sa mnoštvom zvučnih tekstura, igrom svetala i senki protkanih modernim i arhaičnim, grlenim pevanjem i vizantijskim napevima, zvucima gajdi i gitara, tambura i bubnjeva, kavala i klavijatura, u izvođenju izvanrednih solista.

O programu koji će izvesti u Dubaiju Trkulja dodaje:

„Pored muzike ovaj put pripremamo i specifičan scenski nastup, sa posebnim akcentom na igri svetla i specijalnim efektima. Imamo odličan tim ljudi koji intenzivno radi na tome da predstavimo Srbiju i našu modernu tradiciju na spektakularan način.“

Trkulja nije propustio ovu priliku da istakne važnost predstavljanja srpskih kreativnih stvaralaca i inovatora na svetskoj sceni:

Srbija je zemlja beskrajnih kvaliteta, zemlja ljubaznih i talentovanih ljudi, bogate istorije koja seže duboko u neolitsko doba. To je zemlja kreativnih stvaralaca, vrhunskih sportista i muzičara koji prepoznaju najtananije emocije, mogu da pokrenu i dirnu u svačije srce i dušu. Za mene, lepota Srbije i njena prepoznatljivost leži u snazi naših korena, naše tradicije, naših običaja, hiljadugodišnjeg negovanja pravoslavlja i generacijama naših predaka koji su temeljno oblikovali karakter naše nacije – dok sa druge strane snažno prihvatamo obilje mogućnosti koje nam donose moderna vremena u kojima živimo.

“Moderna tradicija” je za mene ključni element imidža naše zemlje i našeg identiteta, ističe Trkulja pred nastup u Dubaiju u okviru Svetske izložbe Expo 2020.

“Imao sam prilike da nastupam na Svetskim izložbama i ranije, ali ovo je prvi put da Srbija, pored muzike predstavlja i kompletnu kreativnu industriju, preko Nacionalne platforme Srbija stvara, što je već u domenu kulturne diplomatije,” dodaje Trkulja.

Balkanopolis je srpska grupa koja već 24 godine hrabro menja srpsku i balkansku muzičku scenu stvarajući novi žanr pod nazivom „Moderna tradicija“, a vremenom su stekli reputaciju živog spektakla koji se ne propušta. Njihovi nastupi su daleko od uobičajenih koncerata, jer su pre svega posebno iskustvo imerzije i rolerkostera emocija koje se ispoljavaju kroz senzacije.

Bend predvodi Slobodan Trkulja, za koga svetski kritičari smatraju da ima „jedan od najlepših muških glasova na Balkanu“ (NRC Handelsblad, Holandija), nazivaju ga „muzičarem sa zaraznom energijom i talentom, koji kod publike budi želju da mu se potpuno preda“ (Trouw, Holandija) i “harizmatičnim multiinstrumentalistom i pevačem neviđenog kalibra” (NRC Handelsblad). Njegovo zvučno i emotivno pevanje, uz muzičko majstorstvo na preko 15 instrumenata, pleni publiku širom sveta.

Jedno je sigurno – Slobodan Trkulja & Balkanopolis će zaista doneti „Modernu tradiciju“ Srbije na Expo 2020 Dubai, a mi željno iščekujemo utiske.