Jedanaest razloga zašto krema više nije delotvorna: Nanosite je u pogrešno doba dana, ili je čuvate na pogrešnom mestu…

0
Foto: Profimedia

Rutina nege kože je važna, posebno kada je reč o zaštiti od sunca i UV zračenja, ali i čišnjenju i skidanju šminke. Ipak, nekada kreme i pomade i sredstva koja koristimo ne budu delotvorni. Zbog čega?

1. Istekao je rok trajanja
Kao i hrana, proizvodima za negu kože može da istekne rok, zbog čega neće biti tako efikasni kako bi trebalo. Zbog toga je važno da pre kupovine proverite datum na deklaraciji, da ne biste trošili novac na proizvod koji bi vam mogao doneti više štete nego koristi, prenosi N1.

2. Kozmetiku čuvate na pogrešnom mestu
Iako mnogi zanemaruju uputstva za držanje kozmetike, ipak treba biti oprezniji. Direktna sunčeva svetlost ili vlažno okruženje na neke proizvode mogu loše da utiču i da razgrade aktivne sastojke. Serumi s vitaminom C u ovoj kategoriji posebno su osetljivi na toplotu i svetost.

3. Vaše telo se naviklo na proizvod
Telo se prilagođava pa se koža navikne. Ponekad promena rutine, proizvoda i redosleda upotrebe može da produži vreme unutar kojeg proizvod daje pozitivne efekte na koži.

4. Izmene godišnjih doba
Vaša koža može različito da reaguje na proizvode u zavisnosti od sezone. Okruženje može da utiče na delotvornost režima nege kože pa se treba prilagoditi promeni da bi koža izgledala najbolje. Zima može da izazove crvenilo, suvu i nadraženu kožu, dok topao i vlažni letnji meseci mogu da dovedu do masne kože, pišu 24sata.

5. Doživljavate hormonske promene
Hormonske promene mogu da utiču na kožu. To osim s ciklusom, može da bude povezano s trudnoćom, menopauzom ili bilo kakvom hormonskom neravnotežom. Pratite promene na koži i u skladu s tim menjajte kozmetiku.

6. Lekovi
Lekovi mogu da izazove akne i ostale reakcije koje se manifestuju na koži. U tom slučaju, najbolje je otići kod dermatologa.

7. Nanosite kozmetičke preparate u pogrešno vreme
Određeno doba dana u kojem nanosite kozmetičke preparate može da bude razlog zašto rezultati nisu dobri.

8. Niste dosledni rutini
Ključno je održavati svakodnevicu i dati koži vremena da se prilagodi tome. Doslednost je ključna.

9. Izbegavate piling
Ako s vremena na vreme ne radite piling kože, to može da bude razlog zašto kozmetika ne deluje kako bi trebalo. Sloj mrtvih ćelija kože može da spreči da sastojci proizvoda delotvorno prodru kroz kožu. Piling je dobro raditi nekoliko puta nedeljno.

10. Proizvod nije dovoljno jak
Određeni sastojci kozmetike teže prolaze kroz kožu pa je možda problem i u količini prilikom nanošenja. Ponekad ima smisla i povećati dozu.

11. Stanje kože se menja
Koža prolazi kroz razne faze pa je u skladu s tim dobro promeniti i kozmetiku, piše HuffPost.