Jedan za film, jedan za režiju, jedan za istoriju, jedan za ceo svet: Kako je “Parazit” trijumfovao – Čitajte u Nedeljniku

0
Kadar iz filma "Parazit". Foto: Profimedia

“Parazit” je označio ne samo početak novog filmskog doba već i kraj 92 godine duge istorije Oskara – ovenčan je nagradom za najbolji film iako nije na engleskom jeziku.

Valjda je “Roma” Alfonsa Kuarona imala tu nesreću da probije led prošle godine – za skoro čitav vek Akademije u kategoriji najboljeg filma ostvarenja na stranom jeziku nominovana su svega devet puta – kao dotad najizgledniji kandidat za najvažnijeg Oskara, i možda je “Romu” obogaljila činjenica da je potekla sa Netfliksa, a možda filmski i ostali svet nije bio spreman da ultimativnu nagradu dodeli nečemu što nije anglofono i pored neubedljive konkurencije.

Kuaron je tako, nehotice, utabao put Bong Džun Hou, i utoliko je Bongov Oskar – onaj za “Parazita”, mada ništa manje onaj za režiju – važniji i veći, jer je ova godina bila upadljivo bogatija od protekle koja u retrospektivi deluje još nedoraslije nego što je izgledala kao produžetak one u kojoj smo imali “Birdman”, “Boyhood” i “Whiplash”.

Ceo tekst o dodeli Oskara i filmu koji ju je obeležio čitajte u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 13. februara.

Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici.

Svi čitaoci na poklon dobijaju novi broj Njujork tajmsa na srpskom jeziku

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime