“Jedan vic više, jedna fora s basketa…”

0

Jedan je rođeni Somborac, drugi je iz Slovenije – jedan visoki čuda je radio sa loptom kao da je plej, drugi je, kažu, bio “beli Džordan”, ako uopšte može da se pravi evropska paralela, onda je, tako kažu, upravo to, iako nisu igrali u isto vreme.

Godina je 1968, a Radivoj Korać i Ivo Daneu – jedan rođeni Somborac, drugi iz Slovenije – dali su intervju “Tempu” gde su predstavljeni kao dva najveća jugoslovenska košarkaša u istoriji. I nisu bili previše optimistični što se tiče budućnosti košarke na ovim prostorima. O naslednicima koji su nadolazili su rekli:

“Isuviše rano su počeli da se ponašaju kao zvezde. Do titule velikog igrača teško se stiže i potrebno je mnogo, mnogo više žrtava. Iako su tek izišli iz ’pelena’, već su počeli da razmišljaju kako će svoj igrački talenat pretvoriti u novac…”

Dve godine kasnije Jugoslavija (bez Koraća koji je poginuo godinu dana ranije) postaje prvak sveta, desetak godina kasnije olimpijski šampion, dvadeset godina kasnije ima “najbolji beli tim sveta” koji se sprema da izađe na crtu “Drim timu”, tridesetak godina kasnije naslednici te škole pod imenom SR Jugoslavija pobeđuju NBA Amerikance na njihovom terenu, a pedesetak godina kasnije jedan rođeni Somborac i jedan iz Slovenije igraju u prvoj petorci NBA “Ol-star” utakmice i ozbiljni su kandidati – ove godine posebno Somborac – za MVP lige, iliti najboljeg igrača na svetu!

Krug od pedeset godina se tako proteklog vikenda u Atlanti zatvorio. I naravno, nisu Nikola Jokić i Luka Dončić tamo bili sami, pošto je i Nikola Vučević, centar Orlando Medžika, takođe “Ol-star”.

Trojica igrača sa prezimenom na “ić”, trojica košarkaša koji su, da se balkanska priča drugačije razvijala ili da su njihove lične i porodične sudbine drugačije tekle, mogli da igraju za reprezentaciju koju bismo zvali “našom”, bilo da na dresovima piše Jugoslavija, Srbija ili nešto treće – među najboljim su igračima planete.

Iako su se dvojica od njih trojice košarkaški školovali u daleko od Balkana, Dončić (kome je otac poreklom sa Kosova) najvećim delom u Španiji, a Vučević u Americi, nisu oni košarkaške tikve bez korena ni slučajnost pukog talenta. A to i oni dobro znaju.

“Mnogo je važno to što imamo veliki broj dobrih igrača na velikoj sceni. Oduvek smo imali odlične igrače i ugledao sam se na njih”, rekao je Dončić za Nedeljnik uoči “Ol-star” utakmice.

O tome da će se na terenu, među najvećim zvezdama NBA lige, naći tri igrača sa prostora bivše Jugoslavije, tri košarkaša sa “ić” u prezimenu, razgovarali smo i sa Nikolom Vučevićem. Bili smo saglasni da je uticaj igrača sa ovih prostora u današnjoj košarci veoma važan.

“Svi smo različiti, ali smo svi predstavnici jugoslovenske škole košarke…

VELIKI TEKST O NAŠOJ KOŠARCI ČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU

***

SVI ČITAOCI NA POKLON DOBIJAJU NOVI BROJ NJUJORK TAJMSA NA SRPSKOM.

A OD OVE NEDELJE I HIT EDICIJA UZ NEDELJNIK: ARSEN LUPEN JE PONOVO MEĐU NAMA. SAMO UZ NEDELJNIK ZA SAMO 49 DINARA

Naslovna strana novog broja Nedeljnika