Jedna od najistaknutijih ličnosti ekstremno desničarske nemačke stranke Alternativa za Nemačku (AfD), Bjorn Heke, stigao je na sud, povodom suđenja u optužbi da je koristio nacistički slogan.

Heke (52), lider je regionalnog ogranka AfD u istočnoj državi Tiringiji i moćna figura među desničarima. Iako nikada formalno nije bio nacionalni lider AfD-a, kao bivši nastavnik istorije, uticao je na to da stranka napreduje udesno i zbaci nekoliko relativno umerenih lidera.

Heke se tereti za korišćenje simbola neustavnih organizacija. Optužen je da je u maju 2021. završio govor u obližnjem Merseburgu rečima: „Sve za Nemačku!“

Tužioci tvrde da je bio svestan porekla te fraze, i da je to slogan nacističkih jurišnih trupa SA. Za korišćenje simbola protivustavnih organizacija može da bude osuđen novčanom ili zatvorskom kaznom do tri godine, piše Gardijan.

Hocke insistira da nije znao da je to nacistički slogan i tvrdi da su ga mnogi drugi koristili. „Svi tamo znaju da je to svakodnevna izreka“, rekao je.

Demonstranti su se okupili ispred suda pre početka suđenja, sa transparentima na kojima piše: „Bjorn Heke je nacista“ i „Stop AfD-u!“ Policija je saopštila da je na tom mestu bilo oko 570 demonstranata.

Heke je predvodio regionalni ogranak AfD-a u Tiringiji od 2013, godine, kada je stranka osnovana, i njenu grupu u državnom parlamentu u Erfurtu od kada je tamo prvi put osvojila mesta 2014. godine.

Jednom je memorijal Holokausta u Berlinu nazvao „spomenikom srama“ i pozvao Nemačku da izvrši „zaokret od 180 stepeni“, aludirajući na prošlost. Partijski tribunal je 2018. odbacio zahtev za njegovim isključenjem.

Volfgang Šreder, profesor političkih nauka u Berlinskom centru za društvene nauke, rekao je da je Heke postaje sve važnija ličnost u AfD-u i frontmen radikalizacije u stranci.

Dodao je ljudi za tu stranku glasaju „delimično iz protesta, ali delom i iz ubeđenja“.

AfD je posebno jak na bivšem komunističkom istoku i nalazi se na prvom mestu u anketama u Tiringiji uoči državnih izbora 1. septembra, a nedavna istraživanja pokazuju podršku od 29 do 31 odsto.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.