Jedan novi slučaj koronavirusa u Sloveniji: Počinje potpuno otvaranje zemlje

1
Foro: Profimedia

U Sloveniji je u poslednja 24 sata otkriven samo jedan novi slučaj infekcije Kovidom-19, a slovenačka Vlada zbog povoljne epidemiološke situacije nastavlja od sutra sa popuštanjem mera, pa će početi da rade sve prodavnice, a delimično se pokreće i turizam. 

Do sada je, posle skoro 70 hiljada testiranja, otkriveno 1.466 slučajeva zaraze, a sa novim smrtnim slučajem u poslednja 24 sata ukupan broj preminulih je 104, objavljeno je danas, prenosi Hina. 

Trenutno je u bolnicama 26 obolelih od Kovida-19, od čega petoro na intenzivnoj nezi, do sada je 273 pacijenta ukupno otpušteno iz bolnica posle oporavka.

Zbog velikog pada novih infekcija vlada Janeza Janše u petak je tehnički “ukinula” pre više od dva meseca proglašenu epidemiju, ali epidemija u medicinskom smislu ostaje.

Na snazi ostaju i mere zaštite kako bi se sprečile nove zaraze, održavanja fizičke distance, zabrane održavanja velikih javnih okupljanja, održavanje higijene ruku i obavezno nošenje maski u zatvorenim javnim prostorima.

U okviru daljeg popuštanja mera sutra u Sloveniji ponovo počinje obrazovni proces “uživo”, u manjim grupama za neke razrede osnovnih i srednjih škola, otvaraju se sve prodavnice, a stvaraju se i uslovi za otvaranje turizma, za koji država priprema i podsticajne mere. 

Prvi put posle 16. marta od sutra se otvraju i trgovački centri, dok trgovci upozoravaju da su za dva meseca restrikcije doživeli gubitke koje će teško nadoknaditi.

Prema proceni slovenačke Trgovačke komore, trgovina će na kraju godine zabežiti za 7 milijardi evra manji promet od očekivanog, što je pad od oko 20 odsto, a boje se da bi padu prometa mogla da doprinese i odluka vlade da prodavnice nedeljom ostanu zatvorene i posle zvaničnog kraja epidemije.

Od sutra je dozvoljeno i otvaranje manjih turističkih objekata sa manje od 30 kreveta, ali će gubici u turizmu zbog korona krize biti veći nego u trgovini jer se očekuje pad od 70 odsto u odnosu na ranije procene i očekivanja.

Među epidemiološkim merama za rad u turizmu spada i prilagođen doček gostiju kojima moraju da se ponude zaštitne maske, dezinfekcijska sredstva, a u istoj sobi mogu biti smešteni samo gosti koji pripadaju istom domaćinstvu.

Najinteresantnija tržišta za Sloveniju, Italija, Austrija i Nemačka, odakle obično dolazi najviše gostiju, i dalje ostaju zatvorena zbog ograničenja na granicama.

Iako je Austrija početkom meseca popustila mere na granicama sa Nemačkom, Slovačkom i Češkom, još uvek nije i na granici sa Slovenijom.

Premijer Janez Janša najavio je da će i sa Austrijom nastojati da postigne bilateralni dogovor o popuštanju mera granične kontrole, kakav je ovih dana postignut sa Hrvatskom.

Kako bi pomogla turističkom sektoru, Janšina vlada je najavila da će u okviru novog zakonskog paketa pomoći privredi i građanima uvesti turističke “vaučere” u vrednosti od 200 evra po osobi.

Takve bi vaučere dobili svi zaposleni, a mogli bi da se koriste samo u Sloveniji. To je  samo jedna od mera nove finansijske pomoći u zakonskom paketu vrednom jednu milijardu evra, o čemu bi parlament vrlo brzo trebalo da odlučuje jer se važenje sadašnja dva paketa pomoći završava krajem maja.

(Beta)

1 KOMENTAR

Comments are closed.