“Jedan mali kvar u našem životu”: Šta psihoterapeuti kažu o porukama Konstrakte?

0
Foto: Promo

Koja je tajna pesme In corpore sano pa i posle prvih dana hajpovanja čemu je svakako doprinelo “pranje nogu” Ace Lukasa i “Komprosta” Nade Topčagić, a ne samo “tajna kose Megan Markl” i pranje ručica u lavoru kao jaka fora koju sada svi kopiraju, evo i sada posle skoro dve nedelje rešavamo zadatak koji nam je zadala umetnica. Od tih prvih poruka, kao što je nemanje zdravstvene knjižice, otkrivaju se još neke nove teme koje ova angažovana evrovizijska pesma nosi, ali i problemi za razmišljanje – zato bura oko pesme ne prestaje i pokušaji da se dekonstruišu višestruka i višeslojna značenja. Šta još nismo razumeli u tome što je Konstrakta htela da nam poruči? Koja je veza između zdravog tela i duha i kako to utiče na zdravlje, život, stvaralaštvo i kreativnost umetnice ili bilo koga?

“I šta ćemo sad?”, pitanje koje sledi nakon stihova “In corpore sano, in corpore sano; Corpus je sanum”, pokrenulo je temu povezanosti fizičkog i duševnog kod čoveka. Jer u problemu smo kada ovo dvoje ne štima.

“Prva asocijacija na ove stihove za mene je bila rečenica Sigmunda Frojda, ‘Što je čovek besprekorniji spolja, to je više demona u njemu'”, kaže Mia Popić, psihoterapeutkinja. “Čini mi se da pesma, i ceo Triptih na svojevrsni način kritikuje narcisokratiju u kojoj živimo u kojoj je imperativ življenja kontrola i optimizacija. Pokušavamo da kontrolišemo javnu sliku o sebi, upravljamo impresijom koju drugi imaju o nama u žeji da delujemo ‘kao noble’, pokušavamo da stavimo pod kontrolu šta će drugi reći o nama, koliko uspeha ćemo imati. Kontrolišemo i svoje telo i više se bavimo ‘govorom tela; i toga šta ono znači drugima, umesto da osećanja iz tela koristimo kao putokaz ka svrhovitom životu.”

Ceo tekst objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 17. marta

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs