“Jedan i po milion vojnika u budućem evropskom ratu rešiće rat. Gde se naši vojnici budu stavili, na toj strani biće sigurna pobeda…”

0
Predizborna kampanja 1938. u Petrovgradu (Zrenjanin). Foto Arhiv Jugoslavije

Milana Stojadinovića niko nije bolje opisao od agenata Udbe dajući mu – na početku njihove saradnje 1952. godine – konspirativno ime: Mercedes. Jer, zaista dr Milan Stojadinović, tri puta ministar finansija, dva puta predsednik vlade i ministar spoljnih poslova, nesumnjivo najveća politička i ekonomska ličnost predratne Jugoslavije, bio je kao “srpski Mercedes”.

Nemci će tek 1942. otkriti da je Stojadinović, u stvari, sve vreme bio “engleski čovek”, Udba će znatno ulagati u njihovu saradnju, sve do tzv. “tršćanske krize”, kada će se Stojadinović “na raspolaganje” staviti Italijanima. Milan Stojadinović svoj život jednostavno je vodio kao i svoju politiku, koju je tako jasno obrazložio u svojim memoarima:

“Ja sam prirodno – radi zaštite interesa svoje zemlje – bio u dobrim odnosima s celim svetom, s direktorima centralne Evrope, kao i državnicima zapadnih demokratija. Tako sam 1937. zaključio Pakt o nenapadanju i prijateljstvu s Italijom, a iste godine produžio Ugovor o prijateljstvu s Francuskom. U roku od četiri meseca, oktobar 1937 – januar 1938, učinio sam zvanične posete Parizu, Londonu, Rimu i Berlinu.”

Njegov govor na finansijskom odboru Narodne skupštine 4. februara 1937. još bolje pokazuje na koju kartu je uvek igrao:

“Gospodo, jedan i po milion vojnika u budućem evropskom ratu rešiće rat. Gde se naših jedan i po milion vojnika budu stavili, na toj strani biće sigurna pobeda. Pa, čak, i ako ne bi ušli u rat, jedan i po milion vojnika, to je tako važan jedan faktor, da i posle svršenog rata mi ćemo trebati i pobednicima i poraženima.”

*Iz knjige Veljka Lalića “Milan Stojadinović: Najveći ekonomski reformator ili profašistički premijer” koja se dobija na poklon uz novi Nedeljnik koji na kioske dolazi u četvrtak 28. maja.

***

Nedeljnik čitaocima poklanja ediciju koja se čekala godinama. U našoj “letnjoj biblioteci” nalaze se priče o Titu (poklon uz prošli broj od 21. maja), Milanu Stojadinoviću (poklon uz novi broj od 28. maja), a u narednim nedeljama i knjige o Milovanu Đilasu, Aleksandru Rankoviću i Dragoljubu Draži Mihailoviću.