Jazz spektakl Nenada Vasilića na Paviljonu Srbije na Expo 2020 Dubai

0
Foto: Igor Ripak

Nenad Vasilić, jedan od vodećih evropskih muzičara i kreativni ambasador Nacionalne platforme “Srbija stvara”, prirediće nesvakidašnji Jazz spektakl za pamćenje, nastupom na Paviljonu Srbije na Svetskoj izložbi Expo 2020 – 02. i 03. decembra u Dubaiju.

Ne postoji neko s kim se može uporediti – kontrabasista, kompozitor, aranžer i kompletna ritam sekcija u jednoj osobi, Nenad Vasilić  na jedinstven način spaja džez, improvizaciju i svetsku muziku, čineći je svojom.

Inspirisan pažljivim istraživanjem balkanske narodne muzike i njenim spajanjem sa evropskom improvizovanom muzikom i džezom, Vasilić kao pedagog, muzičar i kompozitor zadivljuje publiku širom sveta sa preko 40 originalnih kompozicija.

One su proizvod njegovog sviračkog umeća i obrazovanja stečenog na Džez akademiji u Gracu i sklonosti ka muzici Balkana.

Rođeni Nišlija, južnjačkog temperamenta, Vasilić se nije libio da u ranoj mladosti nastupa i u niškim kafanama, sa lokalnim narodnim orkestrima. Tokom vremena, kristalisala se preciznija koncepcija: fuzija evropskog džeza i improvizovane muzike, sa melodijama i ritmovima iz bogatog nasleđa balkanskog folklora uz koji je odrastao. 

Sa projektom “Reka”, u društvu Amire Medunjanin i desetak muzičara iz jugoistočne Evrope, nastupio je na muzičkom programu Olimpijskih igara u Londonu.

Opisujući muziku kojom se bavi, Vasilić ipak izbegava da je odredi kao Balkan Jazz, dopuštajući da se u njoj nađu ekstrakti džeza, folklora, klasike, heavy metala, roka ili muzike sveta, karakterišući je jednostavno kao – “moja muzika”.