“Jasna poruka da Albanci smatraju da su okruženi neprijateljima”: Radić o Kurtijevoj najavi o uvođenju vojne obaveze

1
Foto: Profimedia

Najava novog kosovskog premijera Aljbina Kurtija o uvodjenju opšte vojne obaveze i stvaranja masovne rezerve predstavlja direktan izazov Srbiji i regionu, jer se radi o jasnoj poruci da Albanci smatraju da su okruženi neprijateljima, ocenio je danas vojni analitičar Aleksandar Radić.

“Jačanje aktivnog dela Kosovskih snaga bezbednosti (KSB) i policije neminovno je bilo i do sada, jer je ambicija Prištine da ima samodovoljnu silu. Taj deo Kurtijevog plana može se dovesti u vezu sa kratkoročnim političkim potezima u kontekstu statusa Srba i pregovora o statusu Kosova. Kurti se odlučio za otvorenu pretnju i to će uticati na procene razvoja oružanih snaga u regionu”, izjavio je Radić agenciji Beta.

Predstavljajući program nove Vlade Kosova, lider Samoopredeljenja i novi kosovski premijer Aljbin Kurti najavio je u ponedeljak plan za uvodjenje obaveznog tromesečnog vojnog roka i veće investicije u KSB i policiju.

Radić je ocenio da ako jedna strana dramatično poveća brojnost vojske u ratnom razvoju, može se očekivati da to učine i drugi.

“Srbija može da prigovori Kforu to jest NATO, ali stvarnih efekata tog poteza nema. Realističan pristup su pregovori o statusu odnosno relaksaciji medjunacionalnih odnosa i ozbiljan rad na dugoročnom razvoju odnosa sa silama kao što su SAD i vodeće zemlje Evropske unije koje mogu držati Prištinu pod pritiskom”, dodao je on.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Где је крај Радићевим “аналитичким” акробацијама ? Свуда НАТО око њих, осим на северу, а они окружени непријатељима, па није ваљда.

Comments are closed.