Jasna Matić osuđena na sedam meseci kućnog zatvora

12
Foto Screenshoot/Youtube

Specijalni sud u Beogradu osudio je danas na sedam meseci kućnog zatvora nekadašnju ministarku za telekomunikacije Jasnu Matić.

Ona se tereti da je sa saradnicima u Agenciji za promociju izvoza i stranih ulaganja (SIEPA) oštetila budžet Srbije.

Vesna Perić i Bojan Janković osuđeni su na po godinu dana kućnog zatvora, dok je Božidar Laganin oslobođen od optužbe.

Ovo je prvostepena presuda na koju i tužilaštvo za organizovani kriminal i odbrana imaju pravo da ulože žalbe Apelacionom sudu u Beogradu, prenose mediji.

Oni su osuđeni zbog produženog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, za koje je zakonom zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora.

Na današnjem izricanju presude nije se pojavila bivša ministarka kao ni Laganin.

Matićeva i ostali se terete sa su u SIEPA od 2006. do 2013. neosnovanim isplatama po osnovu “ugovora o nepostojećim autorskim delima” oštetili budžet Srbije za više desetina miliona dinara, a za sebe i druga lica pribavili imovinsku korist.

Matićeva je bila ministarka za telekomunikacije u vladi Mirka Cvetkovića i nekadašnja direktorka Agencije za strana ulaganja, kadar G17 plus, bila je i državni sekretar za ekonomske odnose sa inostranstvom u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja.

12 KOMENTARA

 1. Da ne ponavljam komentar oko visine kazne, koja je skandalozna i govori svim političarima i ostalim “faktorima” da nastave sa trenutnim aktivnostima, jer kazna nije ništa strašno i isplati se urušavati sistem zarad lične koristi.

 2. Samo se stvara atmosfera za revoluciju, kako normalan covek ovo da razume, napraviš saobraćajnih prekršaj koji ne platisnativare ti se na ledja uhapse na granici, sprovedu kao dzukelu u pritvor i odlezis 15 dan, ova debela otkine kasu, uhvate je i “strogo” je kazne da sedi u kući sa bazenom, bez nanogice…. Daklem samo revolucija ovo može da dovede u red. Prvo te sudije, pa one koji ih biraju, pa sve redom..i nemojte misliti da će narod samo gundjati…. A onda će biti kuku lele

 3. Не знам да ли је неко од ових људи конкретно крив, иако је пресуда донета, али ми је нелогично да украдеш 300.000 евра и добијеш 7 месеци кућног затвора.

  • Bravo za sudstvo, zbog kršenja samoizolacije tri godine, a opljačkaš državu 7 meseci nanogica. Lopovska država štiti lopove i kriminalce, a ne poštene gradjane. Dotakli smo dno.

  • Još je gore što sudija uopšte nije pročitao zakon. Kaže se od 2 godine do 12 godina zatvora. Mislim da je debela postupila po onom starom lopovskom pravilu. Novac od prve pljačke zakopaj u tegli da potplatiš sudije i advokate. Verovatno da su svi namireni.

 4. А и истражни судија је био марљив : ” Оштетили буџет за НЕКОЛИКО десетина милиона динара ” !

 5. Kad postanes ministar mozes da krades koliko hoces jer i ako te uhvate mocices da se malo duze izlezavas kod kuce i da brojis pare

 6. Zašto saobraćajca zbog 500 din mita osude na 2 god zatvora a ovu “sivu eminenciju” za tako ogroman novac na nanogicu 7 meseci bez nadzora? Hm…

   • Ima slučajeva i za 500. Tačno je! Možda u BG i NS nema ali u selima i manjim gradovima padaju za ništa. Ostale ne diraju.

 7. Ako je predvidjena kazna za to delo 2-12 godina zatvora , kako neko moze da bude osudjen na 7 meseci kucnog pritvora?! A imamo prvi pisani zakon- Cara Dusana iz sredine 14 veka cija je mozda i najvažnija odrednica da ” ni sebar ne sme da se osudi na vise nego sto propisuje zakon, a ni vlastelin na manje”… Jel poruka danasnjeg pravosudja da vlastela treba da krade?!

Comments are closed.