Jasna Jovićević Quinary: Fear of the Unknown (The state51 Conspiracy / Mascom)

0

Jasna Jovićević, džez saksofonistkinja i kompozitorka iz Srbije, je jedna od umetnica koja je pristupila sredstvima fonda „StayCreative – OstaniKreativan“ koji su osnovali britanska diskografska kuća The state51 Conspiracy i kompanija Mascom.

U nastavku predstavljanja izuzetnih umetnika čija su dela finalizovana zahvaljujući sredstvima fonda, objavljeno je vanserijsko ostvarenje fantastične umetnice Jasne Jovićević. Upravo je objavljen prvi singl u nizu, reč je o numeri „Fear of the Unknown“. O ovom konceptualnom izdanju i pomenutoj kompoziciji autorka kaže:

„Koncept albuma su psihološke etape koje smo prolazili tokom  nekoliko meseci vanrednog stanja. Svaka kompozicija je vezana za jedan psihološki period koji smo prolazili tokom pandemije. Umetničko istraživanje se sastojalo iz nekoliko segmenata; proučavanje naučnih radova iz psihologije koji se bave metodologijama prevazilaženja gubitka, u našem slučaju iznenadne pandemije, zatim proučavanje jogičkih i budističkih tehnika meditacije koje pomažu u stanju anksioznsti, depresije, straha, izolacje i slično. Ustanovila sam šest glavnih psiholoških etapa odnosno kompozicija. Prva tema „Fear of the Unknown“ govori o panici, strahu, šoku, poricanju i iznenađenju zbog situacije u kojoj smo se našli,“ kaže jasna Jovićević.

Takođe na YouTube kanalu izdvačke kuće The state51 Conspiacy možete pogledati umetnički video rad za temu „Walking Meditation“ koji je već ovenčan mnogim nagradama (Munich Music Video Awards – Selektovan u polufinale u kategoriji umetnička muzika; Best Music Video Awards, London – Pobednik u kategoriji „Najbolja džez pesma“; IMVA, International Music Video Awards, London – Finalisti u kategoriji „Video za umetnička muziku“).

Jana Jovićević je posle završenih studija, izvodila i osvojila nekoliko nagrada na raznim muzičkim takmičenjima. Bila je stipendista za mnoge umetničke rezidencije u Budimpešti, Njujorku, Torontu, San Francisku, Milanu, Brazilu, Indiji, Španiji, Francuskoj… Izvodila je svoja dela u saradnji sa muzičarima iz Evrope i Severne Amerike. Objavila je pet samostalnih albuma i desetak na kojima je bila saradnica.