Japanski lekari o “olimpijskom soju” koronavirusa: “OI makar bez publike…”

0

Japan se obavezao da će razgovarati u narednim danam sa svim zainteresovanim stranama u vezi sa Olimpijskim igrama u zemlji i inostranstvu kako bi Igre bile sigurne i bezbedne, usled pandemije koronavirusa.

Pominje se i mogućnost produženja vanrednog stanja na veći deo države, uključujući i Tokio, grad koji je domaćin Igara, prenosi Gardijan.

Ipak, šef japanskog sindikata lekara upozorio je da bi održavanja OI u Tokiju, sa nekoliko desetina hiljada učesnika iz celog sveta, moglo dovesti do razvoja novog “olimpijskog” soja koronavirusa.

Deo sindikata zdravstvenih radnika, koji okuplja 130 članova, danas je pozvao na otkazivanje Igara, upozoravajući da bi moglo doći do “katastrofe”.

Prema brojnim anketama japanski građani se u velikoj meri protive održavanju takmičenja, koje bi trebalo da traje od 23. jula do 8. avgusta.

Lekarski sindikat Tokija, koji ima više od 20.000 članova, nije zatražio njihovo otkazivanje, ali je predsednik te organizacije rekao da bi “minimum bilo organizovanje Igara bez gledalaca”.

Ranije je doneta odluka da na Olimpijskim igrama neće prisustvovati gledaoci iz inostranstva, a to će biti prvi put u istoriji igara.

Konačna odluka o prisustvu domaće publike očekuje se u junu.

Iz sindikata lekara pozvali su japansku vladu da odmah preduzme oštrije mere u borbi protiv koronavirusa, uz ocenu da je to “poslednja šansa” da se infekcija stavi pod kontrolu pre Olimpijskih igara.