Japanski car iz odustao od “rols-rojsa” posle 30 godina: Na redu je domaća “tojota”

0

Posle 30 godina, japanska carska porodica zamenila je svoj zvanični automobil „rols-rojs“ domaćim vozilom „tojotom sentjuri“. Predviđeno je da se car Naruhito u ovom automobilu vozi na raznim svečanim događajima, uključujući i Olimpijske igre u Tokiju 2020, a javnost ga je prvi put videla tokom ceremonije krunisanja.

Zamena stranog domaćim automobilom tumači se kao simbol jačanja Japana i oslobađanja od prošlosti. Ovaj automobil pokazuje ne samo u tehnološku snagu već i državni primat Japana, piše RTS.

Napravljen je kao kabriolet bez velikih pretenzija, da onaj koji se vozi ima posebnu zaštitu. Naime, car u Japanu ima toliku popularnost da retko ko može da planira atentat na njega.

„Razvićemo limuzinu i za putovanja po svetu, naravno ne kabriolet. Sa njom će ići i sve one zaštite koje imaju današnji vladari, ali za ceremoniju krunisanja i japanski kabriolet je sasvim dovoljan“, kaže direktor „Tojote“, Akido Tojoda.

Zadnja sedišta, u kojima je Naruhito sa svojom suprugom, izdignuta su za 40 mm u odnosu na prednja, kako bi car bio vidljiviji tokom vožnje.

„Ovaj automobil ima hibridni pogon koji se sastoji od petolitarskog V8 benzinca sa 381 konjskom snagom i 510 njutn-metara, elektromotora i nikl-metal hidrid baterije. Ukupna kombinovana snaga pogonskog sistema znosi 431 ks“, objasnio je Tojoda.

„Tojota“ planira da ovaj automobil upotrebi i na ceremoniji svečanog otvaranja Olimpijskih igara sledeće, 2020. godine u Tokiju, te će napraviti nekoliko modela koji će služiti u te svrhe.