Danas je zvanično ukinuto vanredno stanje na čitavoj teritoriji Japana i ne bi to bilo ništa čudno u danima kada vlade širom sveta popuštaju mere protiv koronavirusa, samo da Japan nije u borbu sa koronom ušao bez mera.

Nije bilo zabrane kretanja, nije bilo ograničenja poslovanja – čak ni za frizere – a Japan nije imao ni svoj Krizni štab. Da stvar bude zanimljivija, kada svi govore o testovima i broju testiranih, Japan je na dnu liste zemalja po broju urađenih testova – svega 0,2 odsto ukupne populacije u toj zemlji.

Kako su onda uspeli?

Magazin Tajm piše da nije bilo nijednog posebnog faktora koji je doprineo „konačnoj pobedi“ Japana.

„Čak ni eksperti ne znaju razloge“, tvrd profesor Vaseda Univerziteta Mikihito Tanaka.

Internetom kruži i lista od 43 faktora među kojima se nalaze i pravilno izveštavanje ili kultura nošenja maski.

Tajm nudi dublji odgovor.

Jedan od najvažnijih faktora je praćenje kontakata. Ono što je Sjedinjenim Američkim Državama napravilo velike probleme, a u Izraelu i Singapuru dovelo do široke upotrebe aplikacija za praćenje kontakta, u Japanu je rutinska stvar – „mi nemamo Krizni štab i posebne centra za praćenje kontakata jer je naš Krizni štab naše javno zdravstvo“.

Drugi važan faktor u Japanu nazivaju i „problem zapaljenog automobila“.

Kruzer sa velikim brojem putnika na kom se pojavio koronavirus bio je oštra opomena čitavoj državi da bi takve stvari i naglo širenje mogli da se dogode i svuda. „To je kao da vam je ispred kuće zapaljen automobil. To vas tera da budete pažljivi“, rekao je Tanaka.

Govori se i o tome da je soj koronavirusa koji je došao u Japan naprosto manje opasan i da je to osnovni razlog dobrih rezultata te zemlje uprkos neuvođenju oštrih mera.

Koji god da je faktor bio presudan, u konačnici nema razlike – Japan je pobedio prvi talas koronavirusa na svoj način.

https://www.nstore.rs/product/velika-majska-akcija-pretplata-na-nedeljnik-samo-6-999-dinara-poklon-dve-flase-plavog-vina/

Komentara

 1. Japan
  25. maja 2020. 21:23

  Nosili ljudi maske, nose ih stalno, nemate puno preneti, kad maska kupi, čak vlažna krpa, preko 90% agenasa...samo nama objasniti, ako nosiš masku, pokazuješ postovanje drugima...zato odoh tamo, prvom prilikom, nazalost.

  1. Bobby
   26. maja 2020. 14:20

   良い旅を。(сретан пут).

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.