Japan ima novog premijera: Bivši diplomata, konzervativan i za jačanje odnosa s Sjedinjenim Državama…

0

(Beta-AP) – Japanski parlament izabrao je danas Fumija Kišidu, bivšeg diplomatu za premijera, nasledio je Jošihide Sugu, koji je posle nepune godine na tom položaju, podneo ostavku.

S obzirom da Kišidova partija i njen koalicioni partner imaju većinu u oba doma parlamenta on je pobedio na glasanju sa komotnom većinom protiv Jukia Edana, vođe najveće opozicionew stranke Ustavne demokratske partije Japana.

Kišida i njegov kabinet će položiti zakletvu na ceremoniji u carskoj palati kasnije danas.

On zamenjuje Jošihide Sugu koji je podneo ostavku posle samo godinu dana na funkciji pošto mu se sunovratila podrška zbog načina delovanja u pandemiji i insistiranja na održavanju Tokijskih olimpijskih igara iako se virus širio.

Bivši ministar spoljnih poslova Kišida (64) čvrsti je deo konzervativnog establišmenta i njegova pobeda prošle nedelje na unutarpartijskom glasanju za novog vođu partije da zameni Sugu bio je izbor kontinuiteta i stabilnosti naspram promena.

Kišida će zameniti gotovo sve ministre. Ostaviće dva od 20 ministarskih mesta za vreme Suge, a 13 osoba se imenuje na ministarska mesta prvi put, javili su japanski mediji.

Najveći broj mesta dodeljen je moćnim frakcijama koje su glasale za Kišidu na unutarpartijskim izborima.

Prema izveštajima u novoj vladi će biti samo tri žene, jedna više nego u Suginoj vladi.

Svoja mesta zadržaće ministri spoljnih poslova Tošimitsu Motegi i odbrane Nobuo Kiši, čime se osigurava kontinuitet japanske spoljne i bezbednosne politike dok zemlja nastoji da sarađuje bliskije sa Vašingtonom pod bilateralnim bezbednosnim paktom naspram rasta Kine i porasta tenzija u regionu, posebno oko Tajvana.

Kišida podržava jače japansko-američke veze i partnerstva sa drugim demokratijama sličnih pogleda u Aziji, Evropi i Britaniji, delimično i zato da bi se suprotstavio Kini i Severnoj Koreji koja ima nuklearno oružje.