Janša: “Kako da granice budu manje važne? Ubrzati integraciju zemalja Balkana…”

0

(Beta) – Slovenački premijer Janez Janša izjavio je da treba ubrzati integraciju zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju kako bi otvorena pitanja u tom regionu, poput granica, postala manje važna.

„Mi koji smo za stabilizaciju na Zapadnom Balkanu zalažemo se da se ubrza integracija tih zemalja u EU, jer kad su u EU, neka pitanja, poput granica, postaju manje važna“, rekao je Janša grupi briselskih dopisnika na Brdu kod Kranja, prenela je Hina.

Pozdravio je veće angažovanje nove američke administracije na Zapadnom Balkanu kako bi se uklonile prepreke njihovom uključivanju u EU i NATO.

Janša je ponovio da je nedostatak proširenja EU na Zapadni Balkan tokom protekle decenije omogućio drugim akterima da prošire tamo svoj uticaj.

Pozvao je na redovne samite izmedju članica EU i Zapadnog Balkana, a slovenačko predsedavanje će takav samit organizovati 6. oktobra.

Izrazio je nadu da će tokom slovenačkog predsedavanja otvaranje pregovora sa severnom Makedonijom biti deblokirano, i nakon održavanja izbora u Bugarskoj, koja to blokira, i formiranja nove vlade.