Janković: Srbija da zauzme jasan stav na glasanju o Ukrajini u UN, a ne da izađe iz sale kada se bude glasalo i tako bude “neutralna”

1
Printscreen/YouTube/Nova s

Prilikom predstojećeg glasanja u Generalnoj skupštini UN, Srbija mora i treba da zauzme stav i učini ono što i ogromna većina drugih država Evrope i sveta, a to će gotovo sigurno značiti najoštriju osudu ruske agresije na Ukrajinu, izjavio je nekadašnji obmbusman i predsednički kandidat Saša Janković.

„Dakle, ne da izađe iz sale kada se bude glasalo i tako bude ‘neutralna’“, naglasio je Janković za FoNet, preneo je N1, i podsetio da odluke Generalne skupštine UN, inače, nisu pravno obavezujuće, niti će ona glasati o sankcijama.

On smatra da je inicijalni stav Srbije – jasna podrška teritorijalnom integritetu Ukrajine, ali sa neizrečenom osudom Rusije, u momentu kada je objavljen bio najopreznije rešenje, koje je čak i američka ambasada pozdravila.

Janković, međutim, napominje da ruski uticaj u Srbiji raste duže od decenije koliko je ova vlast vodi i ukazuje da je “prethodna praktično poklonila Moskvi zlatni udeo u našoj naftnoj i gasnoj infrastrukturi, što nas je dovelo u energetsku zavisnost”.

Prema njegovom viđenju, tokom decenije vlasti Aleksandra Vučića proruski sentiment i uticaj su eksponencijalno porasli. Kako je ocenio, sada je nebitno to da li ih je on budio da bi sa njima plašio Zapad i tako dizao svoju ličnu političku vrednost, ili iz drugih razloga.

“Činjenica da je Srbija puna ljudi koji Rusiju vide kao ‘majčicu’, i više od toga, ukazuje da bi oni, u situaciji da se nalazimo na mestu Ukrajine, ruske tenkove dočekivali sa cvećem, a ne puškom u ruci”, uveren je Janković.

Jer, kako bi inače euforično pozdravljali rusko “priznanje” nezavisnosti dve otcepljene ukrajinske regije, iako ono direktno ruši srpsku poziciju u vezi s nezavisnošću Kosova, upitao je on.

Dakle, u direktnom sukobu interesa Rusije i Srbije, protumačio je Janković, stali su na stranu strane države, a jedan od predstavnika te struje i najavljeni predsednički kandidat otvoreno govori da ne osuđuje Moskvu, jer “ne želi da seče granu na koju sedi”.

Šta to znači i čiji bi on predsednik bio, ruski ili srpski, upitao je Janković i podsetio da, istovremeno, “oni druge decenijama zovu izdajnicima i stranim plaćenicima, iako su i ‘najzapadniji’ od prozapadnih bez oklevanja uzeli učešća u odbrani zemlje od NATO agresije”.

Prema njegovom mišljenju, “nije prevelika tajna ni koliki je uticaj Rusije u našim tajnim službama, pogotovo vojnim, niti čijem se ambasadoru, dan po preuzimanju dužnosti, pravdala predsednica Vlade Srbije, ona koja je najveća uvreda ovoj državi ikada, i kojem je to kolegi srpski ministar policije na noge nosio tajno snimane razgovore po Srbiji”.

“U takvoj situaciji, kada se duže od decenije ide jednim kursem, i ubrzava, vozač iz pune brzine ne može da napravi polukružno okretanje, a da ne reskira da putnici poispadaju ili nastave dalje bez njega”, upozorio je Janković.

Događaji se, međutim, razvijaju na način koji više ne ostavlja prostor za manevrisanje i sporo ispravljanje kursa, ukazao je on i primetio da se Evropa i SAD homogenizuju na veoma brz i oštar način.

1 KOMENTAR

  1. “…i ukazuje da je “prethodna praktično poklonila Moskvi zlatni udeo u našoj naftnoj i gasnoj infrastrukturi, što nas je dovelo u energetsku zavisnost”.” Невероватно је да овако нешто изјави чак и полуписмен човек, а камоли некакав интелектуалац. Елем, Србија је некада (непознато када) била енергетски независна, а онда је продајом нафтне индустрије одједном постала енергетски зависна, уосталом као и цела Европа ! До тада, а и после тога. Ако би се ишло даље следом размишљања овог несрећника, изградњом гасовода, транзитом гаса и наплатом од стране Србије транзитних такси, сада, рецимо од Мађарске, која је до тог тренутка нама наплаћивала исте и много у већим износима, рекао би човек, да је Србија поробљена. И на крају, узимајући у обзир да су тренутно доказане резерве гаса у Русији довољне за наредне 102 године експлоатације, да што се домаћих извора тиче то је у трајању од неколико деценија, и да ће тај гасовод радити и наплаћивати замашан приход много дуже него што се у Србији ико буде и сећао да су овде постојали трагови нафте и гаса, недвосмислено значи да се тај гасовод мора уништити и да тај наш “златни” удео у нафтној и гасној инфраструктури треба вратити ! Боље и празне српске цеви, него зарада на протераном руском гасу кроз њих ! И није сада проблематично да ли се овде ради о глупости, лобирању, психопатологји,… овде се ради да је овај човек био кандидат за председника републике и по том основу капитализовао значајан број гласова. Лудост !

Comments are closed.